İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

gazetevatan: `Sosyetik Fişleme´ hakkında Genelkurmay´ın açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı’nın konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle: “Emniyet Asayiş planlarının, Garnizon Komutanlıkları’nca geliştirilebilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan istihbarat bilgilerinin temini için bir askeri komutanlıkça bazı kaymakamlıklara gönderilen yazılar basında büyük yankı bulmuştur. Bilindiği üzere bu konuda Genelkurmay Başkanlığı’nca bir basın açıklaması yayımlanarak, konunun geçerli bir hukuki gerekçeye dayandığı, istenen bilgilerin içeriği için bir inceleme yapılacağı halkımıza açıklanmıştır. Ancak haberin kamuya ”fişleme” olarak sunulması nedeniyle, doğurabileceği yıpratıcı sonuçlar dikkate alınmadan yapılan açıklamalar ve yorumlar endişe verici boyutlara ulaşmış ve bu tarz yaklaşımlarla hangi maksada hizmet edildiği konusunda kamuoyu tereddüde düşürülmüştür. Bu nedenle, inceleme sonucu ulaşılan ilk değerlendirmelerin ivedilikle değerli halkımıza duyurulması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Daha önceki açıklamada da ifade edildiği üzere, valiler asayişinden sorumlu oldukları illerdeki asayiş olaylarını, emirlerindeki polis ve jandarma kuvvetiyle önleyemezler veya önleyemeyeceklerini anlarlarsa en yakın askeri birlikten yardım isterler ve askeri birlik komutanı, polis ve jandarmayı da emrine alarak duruma el koyar. Bu görev askeri birliklere kanunlarla emredilmiştir. Olayın polis ve jandarmanın baş edemeyeceği bir boyuta ulaştığı anda görev alan komutanın, bu görevi, olay daha da büyümeden başarabilmesi için önceden plan hazırlamasının ve bu planı hazırlayabilmesi için il veya ilçede doğabilecek çok çeşitli olaylar hakkında bilgi toplamasının, bu bilgilere göre teşkilat, teçhizat, muhabere irtibatları ve eğitim çalışmaları yapmasının zorunluluğu açıktır. Kaldı ki, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve buna istinaden Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında yapılmış olan protokol da bunu öngörmektedir.

Basında yer alan bu haberin, ”fişleme” gibi ilgi çekici ve tamamen saptırılmış, yanlış ve haksız bir eylem ile hiç bir ilgisi yoktur. Hiç kimse fişlenmemiş ve böyle bir görev hiç bir birliğe emredilmemiştir. Bu bakımdan bütün halkımız huzur içinde olmalıdır.

Konu, kanun gereği, il mülki amirleri ile illerdeki garnizon komutanlıklarının ilgi ve sorumluluğundadır. Bazı çevrelerce iddia edildiği gibi konunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve özellikle Kara Kuvvetleri Komutanının şahsıyla hiç bir ilgisi yoktur. Askeri yazışmalarda baş sayfa tepesindeki birlik tanıtıcı bölümde yer alan birlik isimleri daima Kuvvet Komutanlığı’ndan başlayarak ast birliğe doğru iner.

Planlamaya esas teşkil edecek bilgilerin kaymakamlıklardan istenmesinin amacı, bilgileri toplama imkan ve kabiliyeti olan polis ve jandarma unsurlarının mülki amirlerin emrinde olmasıdır. Tüm bu tespitlere esas yasal mevzuat bildirinin sonunda belirtilmiştir.

Hal böyle olmakla beraber, bilgilerin askeri birliklerin müdahalesini gerektirecek büyüklük ve mahiyetteki olaylarla ilgili ihtiyaçlara dönük olarak ve yeteri kadar istenmesi gerekirdi. Esasen bölücü, irticai ve yıkıcı faaliyetlere ilişkin istekler, istek formunun hemen hemen tamamını oluşturmaktadır. Sadece üç maddesinde yer alan ve basınca yansıtılan amacını aşmış istekler ise, bu konudaki eğitiminde zafiyet olan karargah subaylarının kusurudur. Bu mesele Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir iç meselesidir. Bu hususun düzeltilmesi için gerekli çalışmalara hemen başlanmıştır. Gereği yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir”.

Personel eliyle icra edilen her faaliyette insan kusurundan kaynaklanabilecek olumsuzlukların yaşanabileceği bildirilen açıklamada, üzücü olan husus ise böyle bir olumsuzluğun bir kurumla özdeşleştirilmesi, genelleştirilmesi, yanlış makam ve kişilerin suçlanması ve yıpratılması olarak nitelendirildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “Halkının güven ve huzuru için binlerce can, kol, bacak, göz vermiş şehit ve gazilerin yuvası olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bütün haksız ve acı tenkitleri bağrına basar, hafızasına gömer, takdirini aziz milletinin sağ duyusuna emanet eder, yapıcı tenkitleri ile bizlere daha iyilere ulaşma, doğrularımızla sevinme, azmimizi artırma imkanı verenlere ise şükranlarını sunar”.

Haber : İHA

Yorumlar kapatıldı.