İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN EKONOMİSİ AŞINMAYA DEVAM EDİYOR

Dış Ticaret açığı ülkenin genel ekonomik durumunu betimleyen göstergelerden biridir. Geçen yıl Ermenistan Dış ticaret hacminin büyümesine ilişkin veriler gerçek olmakla beraber, bunun halkın büyük bir kısmının yaşam standartlarını etkilemesi anlamında övünülecek fazla birşeyimiz yok.

Dün konuya ilişkin açıklamlarda bulunan Ermenistan Merkez Bankası (MB) Başkanı Dikran Sargsyan, Dış Ticaret hacmin 2002 yılına göre %30 büyüyerek 1.9 milyar $’a ulaşmış olduğunu, ihracatın 678 milyon $, ithalatınsa 1,2 milyar $ olduğunu belirtti. İhracatın bir önceki yıla nazaran 173 milyon$, ithalatınsa 282 milyon $ arttığını ifade eden MB başkanı, ihracatın %34 büyümesinin sevindirici olduğunu, diğer yandan ithalatın da görülmemiş şekilde arttığını vurguladı. Bu ithal edilen malların ikame yerli üretimine ilişkin yavaş üretim hızını veya rekabet edememesini ifade etmekte aynı zamanda. Burada malın satılması için yerli üretici olmak değil sadece, iyi bir fiyat ve kalite politikası da gerekiyor. İthalatın artmasından ötürü artan Dış Ticaret açığı 591 milyon$’a ulaşmış bulunuyor. Daha başka bir deyişle bu meblağ Ermenistan’dan diğer ülkelerin üretimini geliştirmek üzere yurt dışına çıkmakta.

Diğer bir durum da, ihrac kalemleri içinde ağırlığı, kıymetli ve yarı işlenmiş taşların oluşturması. Bu tüm ihracatın yarıdan çoğunu, 349 milyon $ tutmakta. 2002 yılıyla kıyaslandığında, 90 milyon $ daha fazla. Diğer ürünlerde ise bu miktarlarda artış görülmemekte. Kıymetli olmayan madenler ve bunlardan yapılan mamul mallarde ihracat 2 kattan fazla artarak 45 milyon $’a ulaştı. Hazır besin mamullerindeyse 18 milyon dolar daha fazla ihrac yapıldı. Diğer tüm dallarda yapılan ihracat tutarıysa 20 milyon $.

Ermenistan’ın Dış Ticaret balansı,tek tek ülkeler bazında bakılırsa negatif görünmekte. Ermenistan ticari ilişkide bulunduğu 30’dan fazla ülkeden sadece 3’yle; Almanya, Hollanda ve İsrail’le, o da ufak bir farkla pozitif balansa sahip. Ülkemizin esas ticari partnörü AB olmaya devam etmekte ve AB’yle ticaret hacmimiz 453 milyon $’dır.Ülke olarak en çok ticari ilişki Rusya ile olup, ticaret hacmi 302 milyon $’dır. Bunu 265 milyon dolarla İsrail ve 253 milyon $’la Belçika takip etmektedir. Dördüncü ticari partnörümüz ABD olup ticaret hacmimiz 157 milyon $’dır.

Bütün bunlardan çıkan sonuç, artan ithalat hacmi ve dış ticaret açığının artmasından ötürü, bazı resmi görevlilerin açıklamalarına rağmen ekonomi aşınmaya devam etmektedir. MB Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre, yıllık bireysel transferler dahi bunu kapatmaya yetmemekte. Geçen yıl ülkeye, özel transferlerle yurt dışından 450 milyon $ girmiş durumda. Dış Ticaret açığının 591 milyon $ olduğu göz önüne alınırsa, 141 milyon $ net açık, yani ülkemizden dışarı çıkan miktar mevcuttur.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.