İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Güney Kıbrıs hukuken AB üyesi

12 Mart 2004— En son Belçika’nın Flaman parlamentosunda onaya sunulan Kıbrıs Rum Kesimi’nin üyelik senedi önceki gün kabul edildi. Bu çerçevede Güney Kıbrıs Rum kesimi hukuken AB üyesi oldu.

Belçika’daki onayın ardından 1 Mayıs tarihinde başlayacak olan üyelik süreci için herhangi bir engel kalmamış oldu. Belçika’daki siyasi sistemden dolayı Kıbrıs Rum kesiminin üyelik senedinin tam 7 parlamentoda onaylanması gerekiyordu.

Federal Meclis, Senato, Wallon Meclisi, Flaman meclisi, Fransız topluluğu, Flaman topluluğu ve başkent Brüksel Meclisi’nin onayına sunulan üyelik senedi gündemin yoğunluğu nedeniyle Flaman meclisinde bekletiliyordu.

Perşembe günü kabul edilen üyelik senedinin ardından Güney Kıbrıs Rum kesimi artık hukuken AB üyesi oldu.

‘BİRİNCİL YASA OLMASI ZOR’

Kıbrıs sorununa çözüm bulunduğu taktirde Annan planı, Güney Kıbrıs Rum kesiminin üyelik senedinin 10’uncu protokolüne eklenecek. Ancak üyelik senedi, AB’ye üye ülkelerin parlamentosunda Annan Planı’nı içermeden kabul edildiği için, Annan Planı’nın birincil kanun olması neredeyse imkansız olarak görünüyor.

Avrupa Komisyonu’nun hukuk uzmanları, AB’ye üye 25 ülke nezninde yeniden bir onay sürecinin başlatılmasının çok uzun vakit alacağını hatırlatarak, birincil kanun konusunda Avrupa Birliği Konseyi’nin hukuk uzmanları ile Avrupa Adalet Divan yetkililerinin çalıştığını hatırlattılar.

’BİRİNCİL YASA GARANTİ İÇERMEZ’

Aynı kaynaklar, birincil kanun olmasının da zaten bir garanti içermediğine dikkat çekerek, Annan Planı’nın zaten uluslararası bir değere sahip olduğunu, Avrupa Adalet Divani’nın da uluslararası topluluğun kabul ettiği bir anlaşmayı hukuken bozmayacağını da ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.