İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

bianet: `Fişleme´ Yönergesi Muhtarlıklara Ulaştı!

BİA (İstanbul) – Hukukçuların ve insan hakları savunucularının tüm uyarı ve itirazlarıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Meclis’te verdiği soru önergesine rağmen, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın, bazı kaymakamlık ve askeri birliklerden çok çeşitli toplum kesimlerine ilişkin istihbarat faaliyeti talep eden yönergesi yürürlüğe girdi.

Polisler, muhtarlardan bilgi istiyor

İki gündür Beyoğlu ilçesindeki muhtarlıkları dolaşan emniyet görevlileri, muhtarlara, “azınlıklar” ve mahalledeki “marjinal” gruplara ilişkin sorular yöneltiyor; yanlarında getirdikleri bir soru formunu doldurmalarını istiyor.

Muhtarlar ise, “hukuk dışı olduğu” söylenen ve Genelkurmay’ın “inceletiyoruz” dediği bu yönerge karşısında ne yapacaklarını bilemez durumda.

Seçimden sonra

Bianet’e ulaşan haberlere göre, yerel seçimler öncesinde seçmenin tepkisinden çekinen muhtarlar, emniyet görevlilerinin sorularını “seçim öncesi iş yoğunluğu” gerekçesiyle yanıtlamaktan kaçınıyor.

Emniyet görevlileri ise, “gerekli bilgileri toplamak zorunda olduklarını, bugün gitseler de yakın bir gelecekte yeniden geleceklerini, yanlarında getirecekleri soru formlarının muhtarlarca doldurması gerektiğini” belirterek muhtarlıklardan ayrılıyorlar.

Anayasa ve idare hukukçularının istihbarat toplama ve kaymakamlıklarla yazışma yetkisi olmadığında ısrar ettikleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın girişimleri konusunda valilikler, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık henüz görüş belirtmedi. (BB/EK)

Yorumlar kapatıldı.