İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: “İsa’nın Çilesi” Türkiye’de sıkı denetimden geçecek

Mel Gibson’ın Amerika’da büyük tartışmalara neden olan filmi “The Passion of the Christ / İsa’nın Çilesi ”, 9 Nisan’da Türkiye’de vizyona girecek.

Film gösterime girdiğinde yaşanabilecek olumsuz gelişmelere engel olmak isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, “İsa’nın Çilesi”ni sıkı bir denetimden geçirecek. Bakanlık, aşırı şiddet içeren sahneler bulunduğu ve Yahudi karşıtı hareketleri kışkırtabileceği gerekçesiyle, film için rutin uygulamanın dışına çıkarak yeni bir alt komisyon oluşturmayı planlıyor. Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek yeni komisyonda, bakanlık adına bir yetkili ve basını temsilen bir sinema yazarı ile sinema meslek birliklerinden bir üye bulunacak. Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, komisyonu oluşturan isimlerin, filmin yayın hakkını alan şirketin başvurusundan sonra belirleneceğini açıkladı. Amerika’daki tartışmaların bir benzerinin Türkiye’de yaşanmaması için önlem almaya hazırlandıklarını belirten Çelik, komisyonun talebi doğrultusunda bazı sahnelerin filmden çıkarılabileceğini söyledi. Yönetmen Mel Gibson’ın, film vizyona girmeden önce tartışmalara konu olacak bazı sahneleri filmden çıkardığını hatırlatan Çelik, “Filmde sansüre takılacak fazla sahnenin olacağını sanmıyorum. Ancak her ihtimale karşı komisyon üyeleri denetimi sıkı tutacak.” dedi. Alt komisyonda film üzerinde uzlaşma olmaması durumunda ise denetim, ‘Sinema Üst Denetim Kurulu’ tarafından gerçekleştirilecek.

Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden önce yaşadığı son 12 saati anlatan “İsa’nın Çilesi”, şiddet sahneleri dolayısıyla Amerika’da R kategorisinde (16 yaşından küçüklerin yetişkinlerle izlemesi gereken kategori) gösterime sunuldu. Amerika’dan gelen ilk haberler arasında, 50 yaşlarında bir kadının, çarmıha gerilme sahnesinde fenalaştığı ve daha sonra hayatını kaybettiği yer alıyordu. Filmin anti-semitizmi körükleyebileceği iddiaları ise filmin vizyona girmesiyle birlikte çeşitli Yahudi gruplar ve Yahudi din adamlarınca tekrar gündeme getirildi. Amerika’da 25 Şubat’ta gösterime giren ve halen box office listesinin ilk sırasında bulunan “İsa’nın Çilesi”, şu ana kadar 200 milyon dolardan fazla hasılat elde etti. Önümüzdeki ay Türkiye’de de gösterime girmesi planlanan filmin, Türkiye’deki gösterim haklarını ise Umut Sanat ve Özen Film satın aldı.

Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü’nün açıklamasıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Özen Film yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı: “Henüz konuyla ilgi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile herhangi bir görüşme yapmış degiliz. “İsa’nın Çilesi” için de diğer filmlere uygulanan işlemler geçerli olacak. Yapım şirketi bize bir kopya gönderdiğinde denetlenmek üzere Bakanlığa ulaştıracağız. Herhangi bir sorun çıkacağını sanmıyoruz. Umut Sanat ile birlikte işletim haklarını aldığımız filmi, 9 Nisan’da 60 kopya ile vizyona sokmayı planlıyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.