İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ANLAŞMA ERMENİSTAN’IN AVRUPA’YA ENTEGRASYONUNA DESTEK OLACAK

Dün AEPLAC (Ekonomik Siyaset ve Hukuki danışmanlık Ermeni-Avrupa Merkezi) tarafından, Tekeyan Merkezde, Ermenistan ve AB arasında imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşmasının (DİA) ayrıntılarına ilişkin bir toplantı düzenlendi.

İlk konuşmayı kuruluşun Avrupalı Md. Keneth Munter yaptı ve toplantının amacını açıkladı.

DİA 1996 yılında imzalanmış olup, 1999 yılında yürürlüğe girdi. Anlaşma hayatın tüm alanlarını kapsamakta. Anlaşmanın ayrıntılarını açıklayan Avrupa Komisyonu Ermenistan ve Gürcistan temsilcisi jack Vandom, anlaşmanın; ülkelerin hükümranlığına destek olmak, demokrasinin güçlenmesi, ekonomik büyümeye katkı, savunma hariç hayatın tüm alanlarında işbirliği yapmak olduğunu ifade etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Samvel Mkrtçyan, DİA, Ermenistan ve AB arasında ortak gerçekleştirilen programlara ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Mkrtçyan konuşmasını DİA’nın Ermenistan için kazançlı olduğunu ve Ermenistan’ın Avrupa’ya entegrasyonuna destek olacağını söyleyerek bitirdi.

AEPLAC Hukuk Hizmetleri sorumlusu Varujan Avedilkyan, AB’nin benzer anlaşmaları 11 BDT ülkesiyle yapmış olduğunu ve bu ülkelerdeki uygulamaya ilişkin bilgi verdi. DİA’nin Ermenistan’da uygulanmasına ilişkin olarak Avedikyan; öncelikli olarak belli adımların atılması gerektiğini, bunların; DİA’nın gerçekleştirilmesine yönelik Ulusal Program (UP), UP Amaçları, UP çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerin tesbiti, UP Monitoring’inin belirlenmesi, UP gerçekleştirecek yapısal etkinliklerin geliştirilmesi. AEPLAC anılan tüm meselelerde Ermenistan Hükümeti’ne teknik destek vermeye hazır.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.