İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: TSK, fişleme haberini doğruladı

10 Mart 2004— Söz konusu haberde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kaymakamlıklara bir yazı yollayarak AB ve ABD yanlısı kişiler ve yüksek sosyete hakkında istihbarat toplanmasını istediği belirtilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı bu haberi doğrularken uygulamanın İl İdaresi Kanunu çerçevesinde yapıldığını duyurdu.

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kaymakamlıklara bir yazı yollayarak AB ve ABD yanlısı kişiler ve yüksek sosyete hakkında istihbarat toplanmasını istediği belirtilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde, mülki idare amirlerinin, çıkabilecek ve çıkan olayların önlenmesi için, kara, deniz ve hava birlik komutanlıklarından kuvvet talebinde bulunabilecekleri hatırlatıldı.

Bu nedenle, etkin tedbir almak amacıyla önceden planlama yapmanın bir ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, habere konu olan faaliyetlerin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Ancak çalışmada yer alan bazı hususların düzeltilmesi maksadıyla da inceleme başlatıldığı da belirtildi.

İDDİALAR MECLİS’TE

Öte yandan CHP, İstanbul 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın bazı kişilerin fişlenmesini istediği iddialarını Meclis gündemine getirdi. CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, fişleme istemini içeren resmi bir yazı yazılıp yazılmadığını sordu.

Özyürek, haberin doğru olması halinde, Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın hangi yasal yetkiye dayanarak kaymakamlara yazı gönderdiği sorusunu da yöneltti.

Toplanacak istihbarat bilgilerinin nasıl değerlendirileceğinin açıklanmasını isteyen Özyürek, “İzlenen kişi ve gruplarla ilgili herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Özellikle yazar ve düşünürlerin fişlenmesinin düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu kabul ediyor musunuz?” diye sordu.

Yorumlar kapatıldı.