İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: İlginç istihbarat

Necdet AÇAN / İSTANBUL

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, kaymakamlıklara bir yazı yollayıp, “AB ve ABD yanlısı kişiler ve yüksek sosyete” hakkında istihbarat toplanmasını istedi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, askeri birlikler ve kaymakamlıklara gönderdiği istihbarat yönergesiyle ‘bölücü ve yıkıcı’ faaliyetlerde bulunan kişi ve kurumlar hakkında bilgi toplanmasını istedi. Bunlar arasında AB ve ABD yanlısı kişiler, sanatçılar, yüksek sosyete grupları, Satanistler, Masonlar, azınlıklar, internet grupları da yer alıyor.

KARA Kuvvetleri Komutanlığı, ‘Kendini ulusal değerlerin dışında ve üstünde gören AB ve ABD yanlısı kişi ve grupları’ izlemeye başladı. KKK talimatında, ‘Yüksek sosyete grupları, sanatçıların mensup olduğu gruplar, zengin ailelerin çocuklarının oluşturduğu gruplar’ın da tespit edilmesi istendi. Komutanlık ocak ayında kaymakamlıklar ve askeri birliklere gönderdiği istihbarat yönergesinde, ilgili kurumlardan 3 ayda bir formda belirtilen bilgileri toplamasını talep etti.

YABANCILARLA İLİŞKİLER

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2nci Zırhlı Tugay 15’nci Kor. Komutanlığı’nın Haber Toplama Planı çerçevesinde 26 Ocak 2004 tarih ve İSTH:3500-47-04/İsth.Ks (158) sayılı emri üzerine Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Sultanbeyli kaymakamlıklarıyla 1 Numaralı Dikimevi Müdürlüğü, Jandarma İkmal Merkezi Komutanlığı’na gönderdiği yazı kapsamında AB ve ABD yanlısı kişilerin organize bir grup olup olmadığı, söz konusu devletlerle ilişkilerinin mahiyetinin ne olduğu araştırılırken biyografik bilgileri de toplanıyor.

AZINLIK OLARAK GÖRME

Haber Toplama Planı’yla haklarında bilgi toplananlar AB ve ABD yanlılarıyla sınırlı değil. İstihbarat formunda yer aldığı şekliyle ‘Azınlıklar ve kendini azınlık olarak görme eğiliminde olan (Çerkez, Roman, Abaza, Arnavut ve Boşnak vb) gruplar’ hakkında da bilgi toplanıyor. İlgililerden bu grupların faaliyetleri, ekonomik kaynakları, yerel liderleri, propagandalarını yoğunlaştırdıkları bölgeler hakkında veri isteniyor. Ayrıca yerel dil kursları, radyo, TV faaliyetleri olup olmadığının araştırılması talep ediliyor.

SANATÇILAR DA VAR

Yönerge metnine göre ‘Yüksek sosyete grupları, sanatçıların mensup olduğu gruplar, zengin ailelerin çocuklarının oluşturduğu gruplar, tarikatlar, Satanistler, Klu Klax (ABD’de zenci karşıtı ırkçı örgüt Ku Klux Klan kastediliyor), Masonlar, internet grupları, cinsellik, uyuşturucu, meditasyon, ruh çağırma vb. grupları’ da istibarat hedefleri arasında. Bu grupların niyet ve maksatları, maddi kaynakları, eylemlerinin olup olmadığı, varsa topluma etkisi, tehdit ve şantajla bağlantıları araştırılıyor.

Ayrı bir kategori olarak da ‘Türkiye’nin aleyhine çalışan yazar, düşünürler’ hakkında bilgi isteniyor. Bu arada hedefteki kişileri destekleyen medya ve ticari grupların olup olmadığı soruşturuluyor.

Bazı radyo ve TV’lere özel dikkat

KARA Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2004 Haber Toplama Planı çerçevesinde hazırladığı 12 sayfalık metinde 13 başlık altında toplam 96 soru sıralandı. 49 soru ile bölücü örgütler, bu örgütlerin liderleri, çalışma yöntemleri, destekçileri hakkında ayrıntılı bilgi talep edildi. Örgütlerin medyadaki bağlantılarıyla ilgili sorularda CTV, Med TV, Mezopotamya TV ve Özgür Kürdistan’ın Sesi radyolarına ‘özel dikkat edilmesi’ istendi. Bu arada askeri personel, emekliler ve tesislere yönelebilecek eylem-suikast planlarının araştırılması, bölücü ya da yıkıcı grupların askeri kurumlara yönelik istihbarat faaliyeti içinde olup olmadığının belirlenmesi talep edildi. Metinde irticai faaliyetler 26 soruyla mercek altına alındı. Bu eğilimdeki kişi ve örgütlerin çalışma alanları, finansal kaynakları, bağlantılarıyla birlikte konsolosluklarla, ataşelerle iletişimi de inceleme kapsamına dahil edildi. Ordu mensuplarının irticai faaliyetlerinin izlenmesi istenirken Atatürkçülüğe karşı yürütülen tüm çalışmaların bildirilmesi gerektiği belirtildi.

Maksadı belirsiz gruplar

KARA Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye’de misyonerlik faaliyetinde bulunanlar, azınlık ya da ‘‘Çerkez, Arnavut, Roman gibi kendini azınlık görme eğilimindeki’’ gruplar hakkında da istihbarat istedi. Komutanlık ayrıca ‘‘Türkiye aleyhine çalışan yazar, düşünür, gruplar’’ ile ‘Maksatları tam tespit edilemeyen düşünce grupları, felsefi gruplar, eylem grupları’nın istihbarat kapsamına alınmasını, medya gruplarıyla bağlarının irdelenmesini, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızma gayretlerinin bulunup bulunmadığının araştırılmasını talep etti.

Fişleme iddiası Meclis’e taşındı

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, İstanbul 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın bazı kişilerin fişlenmesini istediği iddialarını TBMM gündemine getirdi.

Özyürek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, fişleme istemini içeren resmi bir yazı yazılıp yazılmadığını sordu.

”Haber doğru ise Zırhlı Tugay Komutanlığı hangi yasal yetkiye dayanarak kaymakamlıklara yazı göndermiştir?” sorusunu yönelten Özyürek, bu tür bir istihbaratı toplamanın MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görevi olup olmadığını da sordu. Toplanacak istihbarat bilgilerinin nasıl değerlendirileceğinin açıklanmasını isteyen Özyürek, ”İzlenen kişi ve gruplarla ilgili herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Özellikle yazar ve düşünürlerin fişlenmesinin düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu kabul ediyor musunuz?” diye sordu.

Genelkurmay: Fişleme haberi doğrudur

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği, bugün Hürriyet Gazetesi’nde yer alan “Kara Kuvvetleri Komutanlığı, AB ve ABD yanlısı kişiler ile sosyeteyi fişliyor” haberini doğruladı.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği, mülki idare amirlerinin, çıkabilecek ve çıkan olayların önlenmesi maksadıyla, gerekli gördükleri hallerde, en yakın kara, deniz ve hava birlik komutanlıklarından kuvvet talebinde bulunabileceklerini belirterek, çıkabilecek olaylara karşı etkin tedbirlerin alınabilmesi için, önceden planlama yapılmasının bir ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, bugün Hürriyet Gazetesi’nde Necdet Açan imzasıyla yer alan ”Sosyetik Fişleme” başlıklı haber anımsatıldı ve şunlar kaydedildi:

”Söz konusu haber doğrudur. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde, mülki idare amirleri; çıkabilecek ve çıkan olayların önlenmesi maksadıyla, gerekli gördükleri hallerde, en yakın kara, deniz ve hava birlik komutanlıklarından kuvvet talebinde bulunabilirler. Çıkabilecek olaylara karşı etkin tedbirlerin alınabilmesi için, önceden planlama yapılması bir ihtiyaçtır.

Söz konusu haberde konu edilen faaliyetin bu çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak, çalışmada yer alan bazı hususların düzeltilmesi maksadıyla da gerekli incelemelere başlanmıştır.”

Yorumlar kapatıldı.