İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Türkiye, AB’nin dışında kalmalı’

8 Mart 2004— Financial Times’da yer alan habere göre, Bolkestein yeni kitabı Avrupa’nın Sınırları’nda, Moldova, Belarus ve Ukrayna’nın da Rusya’nın Avrupa’dan izole edilmesi için birliğin dışında olması gerektiğini belirtti. AB Komisyonu sözcüleri ise bu haberleri yalanladı.

Komisyonun Hollandalı liberal üyesi Bolkestein kitabında, Coğrafi açıdan fazla genişleyen bir Avrupa’nın sadece gümrük birliği işlevi gören bir kurum olacağını savundu. Bolkestein, AB’nin Suriye, İran ve Irak’tan koruyacak bir tampon bölgenin yararlı olacağını da belirtti. Financial Tımes gazetesi de Bolkestein’ın bu tampon bölge ile Türkiye’yi kastettiği değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA DAHA AVRUPALI

Bolkestein, gazete ile röportajında “Birlik Türkiye’yi kabul ederse ileride Ukrayna’ya hayır demesi zor olur” dedi. Kitabında Türkiye’nin birliğe üyeliğinin istikrar getirebileceğini de söylese de Bolkestein, Ukrayna’nın Türkiye’den daha Avrupalı olduğunu savundu.

AB Komisyonu sözcüleri ise, Komisyon’un Hollandalı üyesi Frits Bolkestein’ın Türkiye konusunda söylediği ve savunduğu görüşleri yansıttığı ileri sürülen haberleri yalanladı.

‘ÜYELERİN ÇOĞU ONAY VERİR’

Gazetede ayrıcı Frits Bolkestein’in, Ekim ayında Ankara’yla müzakerelerin başlayıp başlamamasıyla ilgili tavsiye kararını verecek 20 komisyon üyesinden Türkiye’nin üyeliğine en şüpheli yaklaşanlardan biri olduğu bildirildi.

Bununla birlikte, Komisyon’un çoğunluğunun, Ankara’nın reformları sürdürmesi ve Kıbrıs’ın çözüm yönünde gösterdiği çabalardan ötürü Türkiye’nin müzakerelere başlamasına onay vermesinin beklendiği kaydedildi.

Financial Time ayrıca, Fransız siyasilerin ve Alman Hıristiyan Demokratların Türkiye’nin AB dışında tutulması yönündeki tutumlarına değindi. Avrupa Konvansiyonu’na başkanlık eden Valery Giscard d’Estaing’in, “Türkiye’ni üyeliği AB’nin sonunu getirir” açıklaması hatırlatıldı.

Yorumlar kapatıldı.