İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ruhban Okulu’na ‘kürsü formülü’

Uğur ERGAN/ANKARA

Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılabilmesi için Dışişleri Bakanlığı’nda yürütülen çalışmalarda, 1999’da gündeme gelen ‘Kürsü Formülü’ de değerlendiriliyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı olması nedeniyle Türk vatandaşı ruhani lider yetiştiremedikleri gerekçesiyle Sen Sinod Meclisi’ne yabancı metropolitleri ataması da, bu çalışmayı hızlandırdı.

KOMİSYONA TAKILDI

Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken 1999’da başlayan ve 2000 Mayıs’ından önce son aşamasına gelen çalışmaya göre, Ruhban Okulu, İstanbul Üniversitesi’nde açılacak ‘‘Dünya Dinleri Bölümü’’ne bağlı ‘‘Ortodoks İnancı Kürsü’’süne bağlı olacaktı. Patrik Bartholomeos’un, 1000 yıllık ruhani kültürlerine aykırı olmasına rağmen bu formülü o dönemki Sen Sinod Meclisi’ne kabul ettirdiği ancak, yine o dönemde faaliyette olan Azınlıklar Tali Komisyonu’dan bir türlü geçemediği öğrenildi.

İSMİ DEĞİŞEBİLİR

Bu çalışmanın, o dönem neden kabul görmediğine dair ortaya atılan iki iddia var. Bu iddilardan ilkine göre, ‘‘Cumhurbaşkanlığının görev süresinde 5+5 formülü kabul edilmediği için Demirel’in Köşk’ten ayrılacağı kesinleşti. Bu nedenle komisyon çalışmayı reddetti.’’ İkinci iddiaya göre ise, MGK Genel Sekreterliği son dakikada bu çalışmaya karşı çıktı.

Dışişleri’nin bir süreden beri Ruhban Okulu ile yürüttüğü çalışmalar, işte bu beş yıl önce yaşanan süreç de dikkate alınarak yapılıyor.

Yorumlar kapatıldı.