İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: İlk İthal Metropolit İstanbul´da

Faik KAPTAN/İSTANBUL

81 yıl sonra Fener Rum Patrikhanesi’nin Sen Sinod Meclisi’ne seçilen 6 yabancıdan ilki olan Amerikan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios dün İstanbul’a geldi. Havalimanında Demetrios’un gazetecilere açıklama yapmasına Patrikhane yetkilileri izin vermedi.

PATRİK Bartholomeos’nun Fener Rum Patrikhanesi’nin 12 kişilik Sen Sinod Meclisi’ne Türk vatandaşları yerine atadığı 6 yabancı metropolitten ilki olan Amerikan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios, dün New York’tan İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçınan Demetrios, ‘‘İstanbul’a Patrik Bartholomeos’un daveti üzerine geldim’’ dedi. Demetrios, ‘‘Türkiye’de ne kadar kalacaksınız?’’ sorusuna da, ‘‘Gerektiği kadar’’ yanıtını verdi. Demetrios’un daha fazla açıklama yapması, Fener Rum Patrikhanesi yetkililerince engellendi.

81 YIL SONRA İLK

Patrikhane’nin üst düzey kararlar alan ve Katolikler’in Kardinaller Meclisi’ne karşılık gelen 12 kişilik Sen Sinod Meclisi’ne, 81 yıldır Türk vatandaşı dışında atanan ilk yabancı olan Demetrios, göreve başlamak üzere Atatürk Havalimanı’ndan doğruca Patrikhane’ye gitti.

Patrik Bartholomeos’un atadığı diğer yabancı metropolitler şunlar: İngiliz Başpiskopos Gregorios, Girit Başpiskoposu Mihail Paputsakis (Yunanlı), Rodos Metropoliti Panogiotis Dimelis (Yunanlı), Bursa Metropliti Dionysios (Yeni Zelandalı), İznik Metropoliti ise Finlandiyalı.

ERDOĞAN GÖRÜŞMÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen ocak ayında ziyaret ettiği New York’taki Türkevi’nde Rum lobisinin en üst düzey dini otoritesi olan Ortodoks Kilisesi Patriği Demetrios ve lobinin önde gelen üç işadamıyla görüşmüştü. Demetrios’a ‘‘Kıbrıs sorununu çözmemize yardım edin’’ diyen Erdoğan, özellikle Rum kesimindeki Ortodoks Kilisesi nezdinde devreye girmelerini istemişti.

Yorumlar kapatıldı.