İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

türkiye: Ermeniler yazsa bu kadar olurdu

Çirkin Dergi

National Geographic dergisinin mart sayısında, sözde Ermeni iddialarını anlatan yazıda Türkiye’ye çirkin hakaretlerde bulunuldu.

WASHINGTON- National Geographic dergisinin mart sayısı başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanında bulunan Türk vatandaşlarını çileden çıkardı. Derginin mart sayısında sözde Ermeni soykırımı iddialarını konu alan bir yazıda, son derece taraflı olduğu apaçık belli olan siyasi yorumlar yapılarak, Türkiye’ye akıl almaz hakaretlerde bulunuldu. Tamamen tahrik edici olduğu belli olan yazıda sözde Ermeni soykırımı iddiaları, haksız tutarsız ve çirkin ifadelerle tekrar gündeme getirilmeye çalışıldı. İftiralarla dolu yazıda, Ermeniler’in sık sık gündeme getirmeye çalıştığı bildik iddialar bir kez daha tekrarlandı. Yazıda, onlarca Türk diplomatın ‘’Ermeni teröristlerce’’ 1970’li yıllardan başlayarak katledilmesinden söz edilmesine rağmen, bu cinayetleri Ermeniler’in işlediğinin, Türk tarafının iddiası olduğu gibi garip bir mantık kurulmaya çalışıldı. Dergi, Ağrı Dağı’nın, bugünkü Ermenistan Cumhuriyeti sınırları içinde değil ‘’düşman Türkiye’’ sınırları içinde kaldığı gibi yakışıksız ve saçma sapan satırlara da yer verdi.

Protesto kampanyası

Dergide yer alan ifadeler, ABD’deki Türk toplumunu ayağa kaldırdı. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Ercüment Kılıç, National Geographic editörlerine, yazıyı eleştiren bir mektup gönderdi. Kılıç, mektubunda, dergideki yazının, iki komşu devlet ve toplum arasında nefret meydana getirmeye çalıştığını kaydetti. Kılıç, derginin Türkiye’yi, ‘’düşman ülke’’ olarak nitelendirmesinin de ‘’çok rahatsız edici’’ olduğunu belirtirken, 1988 depreminde Türkiye’nin Ermenistan’a insani yardım gönderen ilk ülke olduğunu, Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler ve bölgesinde istikrar istediğini hatırlattı. Ercüment Kılıç, bugün birçok Ermeni’nin İstanbul’da yaşadığını da belirtti.

Bu arada, ATAA, Amerika’daki Türkler’i, derginin taraflı yazısını mektupla protesto etmeye yönelik bir kampanya da düzenledi. Öte yandan, National Geographic’in Türkiye Genel Müdürü Murat Arayıcı, ‘’Çok talihsiz bir yazı. Derginin Türkiye yayıncısı olarak bu yazının arkasında durmuyoruz’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.