İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Patrik Hazretleri Fransız Senatörleri kabul etti

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri, 26 Şubat 2004 Perşembe saat 10:30’da Fransa Senatosu Avrupa Komisyonu Başkanı Hubert Heynel’i ve bir grup senatörü kabul ettiler.

Senatör Heynel, Patrik Hazretleri’ne ameliyatından sonra henüz tedavisi sürerken kendilerini kabul ettiği için teşekkürlerini sundu. Heynel ayrıca Senato heyetinin, T.B.M.M. tarafından kabul edilen AB uyum yasalarının uygulamasını yerinde incelemek amacıyla Türkiye’de bulunduğunu belirterek, Patrik Hazretleri’nden son iki yıl zarfında Ermeni azınlığın hangi sorunlarında çözüme ulaşılmış olunduğu hakkında kendilerini aydınlatmalarını istedi.

Patrik Hazretleri konuklara hoş geldiniz dedikten sonra, son yıllarda devlet ve cemaat arasındaki ilişkilerde eskisine oranla ilerleme kaydedildiğini belirtti. Ermeni cemaatine ait gayri menkullere, okullara, kiliselere ilişkin sorunların çözümü, Ermenice dil ve din öğretmeni ile ruhani yetiştirmek, Patrikliğin yasal konumunun çözüme kavuşturulması konularında üst düzey hükümet yetkililerine başvurularda bulunulduğunu ve kendileriyle görüşüldüğünü söyleyen Patrik Hazretleri, hükümetin tüm bu sorunların çözümünde samimi olduğuna ve sorunlara olanaklar dahilinde çözüm bulunulmasına taraftar olduğuna dair kendilerinde bir izlenimin oluştuğunu sözlerine ekledi.

Patrikliğin, hem Başbakan’a hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği yazılarda kanunda yeri olmayan “Azınlıklar Tali Komisyonu”nun, 1960’lı yıllardan beri cemaat kurumları önüne sürekli zorluklar çıkardığını bildirdiğini belirten Patrik Hazretleri, bu başvurulardan kısa bir süre sonra Başbakan’ın talimatıyla söz konusu komisyonun lağvedildiğini ve yerine azınlıklara sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yeni bir komisyonun oluşturulduğunu açıkladı.

“Tüm bunlar, göz ardı etmeğe nedenimiz ve hakkımız olmayan olumlu adımlardır” diyen Patrik Hazretleri sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de halkın büyük bir bölümü Avrupa Birliği’ne girilmesine taraftardır. Bugünkü hükümet de bu yolda yurt içi ve yurt dışında var olan engelleri kaldırabilmek için tüm gücüyle çalışmaktadır. 2004’te Türkiye’ye tarih vermemek halkta aldatılıyormuş duygusu doğurabilir ve korkarım ki demokratik reform sürecini sekteye uğratır. Benim ve cemaatimdeki insanların çoğunun görüşü böyledir. Paris’te söylediklerimi bugün burada tekrarlıyorum; Türkiye ‘ye karşı iyi niyet gösterin, bundan ülkenin tüm vatandaşları gibi, gayrimüslim azınlıklar da fazlasıyla yararlanacaklardır”.

Görüşmede Fransız Senatosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkan yardımcısı Senatör Rober Del Piccia, Senatonun Avrupa Bürosu Başkanı Jean Laport, aynı bürodan Philip Brold, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Jean-Christophe Peaucelle, Kıdemli Peder Dr. Krikor Damadyan ve Peder Dırtad Uzunyan da hazır bulundular.

Yorumlar kapatıldı.