İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Patrikhane´ye ithal ruhban

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Kilise Meclisi’ne Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez Türk vatandaşı olmayan din adamlarını atadı. Patrik, 55 yıl sonra gerçekleşen ‘ithal’ atamanın yasalara aykırı olmadığını öne sürdü

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ‘Kilise Meclisi’ne Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan din adamlarının atandığı’ haberlerini doğruladı. İlginç görevlendirmeyi AP duyurdu. Bazı çevreler, patriğin bu atamayı Fener Rum Patrikhanesi’nin başına yabancı bir patrik getirmek için yaptığını ve bunun ‘ekümenik iddiası’nı güçlendireceğini iddia ettiler. Fener Rum Patriği Bartholemeos, bu iddiaya karşı, ‘Dışarıdan bir patrik getirmek gibi düşüncemiz yoktur. Ama Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı olması nedeniyle zor durumdayız’ dedi. Yaşananlar, Soğuk Savaş döneminde, Amerika Başpiskoposu Athenagoras’ın Başkan Truman’ın özel uçağıyla Türkiye’ye getirilmesini hatırlattı. Fener Rum Patrikhanesi San Sinod Meclisi’nin yeni üyeleriyle ilk toplantısını 10 Mart’ta gerçekleştireceği öğrenildi.

Patrik savundu: Özel İzne gerek yok

Basın Danışmanı Dositeos Anağnostopulos aracılığıyla açıklama yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, neden yabancı üye atandığını şöyle açıkladı: ‘Kilise Meclisi’nin 12 üyesinden 2’si geçtiğimiz 2 ay içinde öldü. 2’si ağır hasta. Geriye kalan 4 kişi ise oldukça yaşlı. Üye olarak kabul edilirler. Ancak toplantılara gelemezler. Meclisi çalışır bir hale getirmek için meclisin kararıyla, 6 ayda bir rotasyon edilmek üzere bu kişiler üye yapılmıştır. Bu karar kendilerine tebliğ edilmiştir.’ Patrik, bu atama için özel bir izne ihtiyaç olmadığını savundu: ‘Patriğin Türk vatandaşı olması şarttır ve durum da değişmemiştir. Rotasyon sistemine dayanarak hariçten gelen Ortodoks başrahipler, en fazla 6 ay İstanbul’da kalıp, mecliste çalışacaklar, bu husus için özel bir izne ihtiyaç yoktur.’

Burak ARTUNER

Ankara’nın haberi yok

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Fener Rum Patrikhanesi Kilise Meclisi’ne yabancı uyruklu papazların atanmasına ilişkin bildirimin henüz kendilerine ulaşmadığını belirttİler. Dışişleri kaynakları, Kilise Meclisi üyelerinin Türk vatandaşı olması gerektiğini ifade edip prosedür gereğince atamalarının büyük olasılıkla reddedileceğini ifade ediyorlar.

Murat GÜRGEN/ANKARA

Atamalar yasaya aykırı

Araştırmacı Aytunç Altındal, ABD ve AB’nin uzun zamandır Fener Rum Patrikhanesi’nin başına Türk vatandaşı olmayan bir patrik getirmek için uğraştığını iddia etti: ‘Hükümet gizli bir genelgeyle azınlıkları izleme komisyonunu kaldırdı. Bu sırf Fener Rum Patrikhanesi’ne yabancı din adamlarının gelebilmesi için kaldırıldı. Buna dayanarak ‘6 aylık rotasyon’ adı altında geliyorlar. Böylece kılıfına uydurulmuş oldu. Böylece Fener Patrikhanesi’yle ilgili Lozan Anlaşması’nın 38-44’üncü maddeleri çöpe atıldı’ dedi. Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol ise bu atamanın yasalara aykırı olduğunu iddia edip atama doğru ise patriğin görevinden alınması gerektiğini söyledi. 19 Şubat’ta İstanbul’da çıkan Apoyevmatini Gazetesi’nde de yer alan San Sinod Meclisi’ndeki değişiklikle ilgili ismini açıklamayan bir yetkili ise ‘İstanbul’da bir Ortodoks halifeliği kurmaya çalışıyorlar. Meclis yabancılaştırılarak ‘ekümenik iddiası’na kuvvet kazandırılmak isteniyor’ dedi.

İlk ithal rahip 55 yıl önce Truman’ın uçağıyla gelmişti

25 Şubat 1946’da ölen Patrik 11. Bünyamin’in (Venyamin) yerine V. Maksimus seçildi. Amerika istihbarat servisi, Patrik Maksimus’un ‘Rus ajanı’ olduğu görüşündeydi. Bu nedenle Amerikalılar 1948’de Maksimos’un görevinden alınıp yerine Athenegoras’in getirilmesi için yoğun bir faaliyet içine girdi. Maksimos’un sunduğu bazı şartlar kabul edildi ve 18 Ekim 1948’de istifa etmesi sağlandı. Amerika’dayken Fener Rum Patrikliği’ne seçilen Athenegoras, Amerika’dan Başkan Truman’ın özel uçağıyla İstanbul’a 26 Ocak 1949 günü İstanbul’a geldi ve ertesi gün merasimle taç giydi. Osmanlı Devleti’nin vilayeti olan Arnavutluk’ta doğan ABD vatandaşı Athenegoras, ‘fevkalade telsik’ yoluyla Türk vatandaşlığına kabul edildi.

Yorumlar kapatıldı.