Oktay EKŞİ
SABİHA Gökçen’in soyunda Ermenilik var mı yok mu tartışması nedense birilerini çok rahatsız etti.
İşin tuhafı, rahatsız olanlar arasında ‘‘Atatürk milliyetçiliği”nin gerçek sahipleri diyebileceğimiz kesimler de var.
Örneğin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nin dünkü Hürriyet’te yayınlanan bir bildirisi vardı ki… Allah vermesin… Zehir zemberekti.
Bildiride, ‘‘Sabiha Gökçen aynı zamanda Atatürk’ün, Türk kadınının Türk toplumu içinde bulunmasını istediği yeri gösteren değerli ve akılcı bir sembol olmasına rağmen’’ (ki kanımızca bu çok doğru bir değerlendirmedir), ‘‘Böyle bir sembolü amacı ne olursa olsun tartışmaya açmak, milli bütünlüğe (şimdi milli bütünlük kavramı nereden çıktı?) ve toplumsal barışa katkısı olmayan bir yaklaşım’’ olduğu ileri sürüldü.
Oysa tam tersine… Büyük Atatürk’ün, Türk ulusunun kimlerden oluştuğunu anlatan tüm sözleri (bu arada açıklamada da yer verilen ‘Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür’ şeklindeki yasa hükmü) kimsenin etnik kökenine bakarak değerlendirme yapmamayı öngörür.
O nedenle Sabiha Gökçen ister Ermeni, ister Mecusi (ateşe tapan biri) olsun hiç önemi yoktur. Burada aranan -aynen merhum Sabiha Gökçen gibi- gerçek bir Türk milliyetçisi olmak, bu ulus için gerektiğinde canını vermek için gözünü kırpmadığını savaş meydanında ispat etmektir.
Açık söylemek gerekirse böyle dışlayıcı anlayış değil, Atatürk milliyetçiliğine yakışan kapsayıcı anlayıştır. Zaten Atatürk’ün temel değerlerini özümseyen Atatürk milliyetçileri öteki Türklerin etnik veya dinsel bağlarına değil, bu ülkenin iyi bir vatandaşı olup olmadıklarına bakarlar.
Kaldı ki… Sabiha Gökçen’in etnik geçmişi hakkında bir iddiayı ortaya atmanın ne zararı olduğunu anlamak da mümkün değil…
Sabiha Gökçen Ermeni değil de Boşnak kökenli imiş… Bir iddia da bu…
Ne fark eder?
Veya Boşnak da değil de Orta Anadolu’nun Karaman yöresinden gelmiş olsa farkı ne olur?
Türkiye’de etnik kökenlere veya coğrafi yörelere göre yeni bir hiyerarşi doğdu da bizim mi haberimiz yok?
Sabiha Gökçen hakkındaki iddia tartışılır, gerçek ortaya çıkar… Olur biter… Kökeninin şu veya bu olması da Gökçen’i ne büyültür ne de küçültür. Çünkü onun değeri Atatürk’ün özlemlerine uygun gerçek bir Türk kadını olmasındadır.
Mimar Sinan’a Bulgarlar, Büyük Atatürk’e Arnavutlar sahip çıkar. Falih Rıfkı Atay Atatürk’ün ‘‘Son büyük Makedon’’ olduğunu yazar…
Böyle iddialar var diye hangisinin değeri gözünüzde düştü söyler misiniz?
Atatürk’ten daha Türk olan var mı?
İnsanın sorası geliyor… Başka işimiz yok mu Allahaşkına?
Yorumlar kapatıldı.