Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği, Sabiha Gökçen hakkında dün yayımlanan “Sabiha Gökçen’in 80 Yıllık Sırrı” başlıklı haberle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, 2001 yılında vefat eden Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in Atatürk’ün Türk milletine bir armağanı olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
”Kendisi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk kadın savaş pilotu olarak Türk havacılığının onursal bir ismidir. Gökçen aynı zamanda Atatürk’ün Türk kadınının Türk toplumu içinde bulunmasını istediği yeri gösteren değerli ve akılcı bir sembolüdür. Böyle bir sembolü amacı ne olursa olsun tartışmaya açmak milli bütünlüğe ve toplumsal barıştkısı olmayan bir yaklaşımdır. Yüce Atatürk, Türk milletini ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’ şeklinde tanımlamıştır. Atatürk milliyetçiliği, görüldüğü gibi etnik ve dini temellere dayanmamaktadır. Anayasamızın 66. maddesinde de Türk vatandaşlığı ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür’ şeklinde ifade edilmektedir.
Bir iddiayı, milli duygu ve değerleri de kötüye kullanarak bu şekilde yayımlamanın habercilik olarak nitelendirilmesini kabul etmek mümkün değildir. Burada asıl önemli olan husus yapılan bu haber ile neyin amaçlandığıdır. Son zamanlarda Türk medyasının bir bölümünde Atatürk milliyetçiliğine ve ulus-devlet yapısına karşı sürdürülen haksız ve temelsiz eleştiriler yanında, Atatürk milliyetçiliği yerini almak üzere sağlıklı olmayan ve tehlikeli düşüncelere bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde ve sorumsuzca yer verildiği kaygıyla izlenmektedir. Ulusal birlik ve beraberliğimizin en güçlü olması gereken bu dönemde milli birlik ve beraberliğimize ve milli değerlerimize yönelik bu tip yayımların ne amaçla yapıldığı Türk toplumunun büyük bir kesimince artık anlaşılmakta ve endişe ile izlenmektedir.
Türk milletinin birlik ve beraberliğine layık olduğu toplumsal barışa, Atatürk’ün manevi varlığına ve düşünce sistemine, Türk milletine yakışır sağduyu içerisinde sahip çıkmanın ve savunmanın, Türk Silahlı Kuvvetleri yanında her Türk vatandaşına ve bütün kurumlarına düşen açık ve seçik bir görev olduğu ortadadır. Bu kapsamda, Türk medyasının Atatürk’ün manevi varlığına, düşünce sistemine Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilke ve değerlerine, Türk milletinin birlik ve beraberliğine daha duyarlı olması ve yayım ilkelerini bu düşünceler ışığında gözden geçirmesi de ulusça beklenmektedir.”
Kaynak : Anadolu Ajansı
22 Şubat 2004
Yorumlar kapatıldı.