İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Atatürk, Gökçen´i neden tutuklattı

Hatay için gözdağı vermek isteyen Atatürk’ten ilginç taktik. Fransız Elçi’yle buluşmasında Gökçen’e havaya ateş ettirdi. Türk kadınının kararlılığını gösteren Gökçen ise bir gün hapis yattı

Sabiha Gökçen’in Ermeni olduğu iddiaları gündemi meşgul ederken, tartışmalar Atatürk ile Gökçen’in Hatay’ın geri alınması için uygulamaya koydukları bir planı hatırlattı. 1937’de Fransa’nın, Hatay’ı Suriye’ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler, Ankara’da sert tepkiyle karşılandı.

Atatürk, hemen Gökçen’i de bir parçası yapacağı gözdağı planını uygulamaya koydu. Atatürk, bir akşam Gökçen’e, ‘Üniformanı giy. Tabancanı beline tak ve buraya gel. Bu akşam çok önemli bir görev daha vereceğim. Tarihi ilginç bir görev’ dedi. Ata, bunu söylerken, Gökçen’e, ‘Hatay konusundaki fikrin nedir?’ diye de sordu. Gökçen de, ‘Eskiden Girit için söylenirdi. Annemden dinlemiştim. ‘Girit bizim canımız, feda olsun kanımız!’ Aynı şeyi Hatay için düşünüyorum’ dedi.

Atatürk ve beraberindekiler, akşam Ankara’nın ünlü restoranı Karpiç’e gitti. Fransız Büyükelçisi M. Ponceau ile elçilik erkanı da oradaydı. Fransızlar’a hitaben bir konuşma yapan General Kasım Sevüktekin, sonunda Fransızlar’ın Hatay’ın Türkiye’nin olduğuna karar vereceklerine inandığını ifade etti. Fransa Büyükelçisi, Sevüktekin’i ayakta alkışladı. Generalden sonra ortaya fırlayan Gökçen, şunları söyledi:

‘Generalim, Fransız dostlarımızın bu konuşmanızı değerlendirebileceklerini sanmıyorum. Fransa bir oyun içine girmiştir. Oyunun sonunda bizim olan toprakları Suriye’ye vermeyi planlamıştır. Fransa’nın oyununa gelerek Hatay topraklarını başkalarına bırakmayacağız. Biz gerekirse bu işi silahlarımızla da halledebiliriz. Hatay bizim canımız feda olsun kanımız.’ Gökçen, sözlerini tamamlar tamamlamaz, silahını çekip, üç el ateş etti. Bu olayın ardından Atatürk’ün emriyle Gökçen tutuklandı. Hakim karşısına çıkan Gökçen, milli hislerinin galeyana geldiğini ve bunun için kimseden emir almadığını söyledi.

Sorgu sırasında, Atatürk’ün kız kardeşleri Makbule Hanım ile Semiha İnanç da silahlarını havaya boşalttıkları için adliyeye gelmişlerdi. Yasa gereğince, üç kadın 24 saat hapis cezasına çarptırıldı. Mesaj yerine ulaşmış ve Fransa, Türkiye’nin kararlılığını görmüştü.

Türklük değeri yok ediliyor

Sabiha Gökçen’in Ermeni olduğuna dair, iddialara bir tepki de Türk Hava Kurumu’ndan (THK) geldi. THK Genel Sekreteri emekli Hava Pilot Tuğgeneral Ahmet Ergönen, Gökçen hakkındaki iddianın ölmeden önce bilinmesine rağmen neden sağlığında yapılmadığına dikkati çekti. Ergönen, Gökçen’e cevap hakkı tanınmaması için iddianın ölümünden sonra ortaya atıldığını ileri sürdü. Planlı bir komplonun olduğunu iddia eden Ergönen, ‘Bu şekilde bir Türklük değeri daha yok edilmeye çalışılmaktadır’ dedi. Ergönen, ”Tarih boyunca Ermeni vatandaşlarımız Ermeni olduklarını inkar etmemişlerdir. Eğer Sabiha Gökçen Ermeni olup da gizlemek isteseydi, anılarını kaleme aldırmazdı” dedi.

Geçmişteki Bugün-Burak ARTUNER

Yorumlar kapatıldı.