İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Türkiye girerse Avrupa dağılır

Celal ÖZCAN/MÜNİH

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı başlatılan kampanyanın başını çeken Hıristiyan Sosyal Birlik Genel Başkanı Edmund Stoiber, ‘‘Türkiye’nin AB üyeliği Avrupa’nın siyasi birliğinin sonu olur’’ dedi.

Almanya Başbakanı Schröder’in yarın başlayacak Türkiye ziyareti öncesi Hıristiyan Birlik partileri Türkiye’nin AB üyeliğine karşı kampanya başlattı. Kampanyanın başını çeken Hıristiyan Sosyal Birlik Genel Başkanı Edmund Stoiber, ‘‘Türkiye’nin AB üyeliği Avrupa’nın siyasi birliğinin sonu olur’’ dedi.

ALMAN Hıristiyan Birlik partileri Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bayrak açtı. Almanya Başbakanı Schröder’in Türkiye gezisiyle birlikte Hıristiyan Birlik partileri Türkiye’nin AB üyeliğine karşı kampanya başlattı. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber, kampanyaya Hindistan’dan katıldı. Hindistan’da resmi temaslarda bulunan Stoiber, ‘‘Türkiye AB’ye giremez’’ mesajı gönderdi. Alman Süddeutsche Zeitung’a bir demeç veren Stoiber, Türkiye’ye karşı tutumunu son derece sertleştirdi. Stoiber, ‘‘Türkiye’nin AB üyeliği Avrupa’nın siyasi birliğinin sonu olur’’ diyerek, Türkiye’nin AB üyeliğini savunan Alman koalisyon hükümetini Almanya’nın çıkarlarını düşünmemekle suçladı. AB’nin eşitlikçi bir sosyal devlete doğru geliştiğini belirten Stoiber, Türkiye’nin AB üye alınması durumunda bu gelişmenin de sona ereceğini iddia etti.

BİRLİK BİTER

Türkiye’nin çok farklı bir toplumsal yapıdan geldiğini söyleyen CSU Genel Başkanı Stoiber, Türkiye’nin birliği parçalayacağını belirterek, şunları söyledi:

‘‘15 ülke daha yeni üye olacak. Artık genişlemenin sınırına ulaştık. Almanya tüm gücüyle AB bütçesine yapılan ödemelerin milli gelirin yüzde 1.12’sine çıkarılmasına karşı direniyor. AB 2007’den 2013 yılına kadar 330 milyar Euro altyapı için para talep ediyor. Bir de buna Türkiye’yi eklerseniz, bunun altından kalkamazsınız. Kim ödeyecek bunu? AB 25 üye ülkede yolları yapacak, eğitimi finanse edecek, ekoloji endüstrisini teşvik edecek. Sadece bunun için 2013 yılına kadar 150 milyar Euro daha ek bütçe gerekiyor. Biz ise kalkmışız Türkiye ile müzakerelere başlayalım başlamayalım mı tartışması yapıyoruz. Bu hükümet Almanya’nın çıkarlarına göre hareket etmiyor.’’

KARA GÜN DOSTU

Türkiye’nin zor günlerde Almanya’ya destek verdiğini, bir kara gün dostu olduğunu söyleyen Stoiber, ancak Türkiye’yi Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçim kampanyası yapacaklarını vurguladı. Stoiber, bunun Türkiye’ye karşı bir hareket olmadığı, Avrupa’nın bütünleşmesini sağlamak için bu tartışmanın gerekli olduğunu savundu. Bu tartışmayı ise seçmenlerle yapacaklarını söyleyen Stoiber, AB üyeliği yerine Türkiye’ye Gümrük Birliği’nin ötesinde malların ve sermayenin serbest dolaşımını sağlayan, Türkiye’yi dış ve savunma politikasına tam ortak eden imtiyazlı ortaklık verilmesini önerdi.

Yorumlar kapatıldı.