İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

yeni şafak: `Duvar´ Mescid-i Aksa´ya dayandı

İsrail’in yapımını sürdürdüğü duvar inşaatı, Mescid-i Aksa’nın 1 kilometre yakınına kadar geldi. Doğu Kudüs’te inşa edilmeye başlanan güvenlik duvarı nedeniyle birçok köy, ikiye bölündü. Kudüs ve Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler’in eğitim gördüğü bölgenin en büyük eğitim kurumlarından El Kudüs Üniversitesi duvarın öteki tarafında kaldı.

650 kilometrelik duvarın yapımına Kudüs’te de başlandı. Filistinliler’in yaşadığı Doğu Kudüs’ün birçok bölümünü içine alacak olan 40 kilometrelik duvar inşaatı, Mescid-i Aksa’ya 1 kilometre uzaklıktaki Abu Dis Köyü’nde sürdürülüyor. Filistin Parlamentosu binasının ve El Kudüs Üniversitesi’nin birçok fakültesinin bulunduğu Doğu Kudüs’teki Abu Dis Köyü’nün Kudüs’le irtibatı, duvar yüzünden tamamen kesildi. Yaklaşık 15 gün önce 8 metrelik beton bloklarla çevresi örülmeye başlanan Abu Dis Köyü’ndeki Filistinliler, en fazla 1 kilometre uzaklıktaki işlerine ve okullarına gidebilmek için 25 kilometre yol katetmek zorunda kalıyor.

Filistin kuşatılıyor

Hollanda’nın Lahey kentinde toplanacak Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) görüşülecek “güvenlik duvarı” İsrail tarafından “teröre karşı duvar”, Filistinliler tarafından ise “ayrımcılık duvarı” ya da “Berlin duvarı” olarak nitelendiriliyor. 730 kilometre uzunluğundaki duvarın bugüne kadar 180 kilometresi inşa edildi. Beton bloklardan oluşan 8 metre yüksekliğindeki duvar, İsrail’e sızmak isteyen Filistinliler’e engel olmak üzere elektronik sistemlerle techiz ediliyor. BM’ye bağlı İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından hazırlanan raporda, Batı Şeria’nın Doğu Kudüs dışında kalan kısmının yüzde 14,5’ini oluşturan 850 kilometrelik bölümün, bu duvarla 1949 mütarekesi sonucunda çizilen “yeşil hat” arasında kaldığı belirtildi.

Raporda, “güvenlik duvarıyla yeşil hat arasında kalan bölgede yaşayan 274 binden fazla Filistinli’nin, bundan sonra tamamen kuşatılmış kapalı bölgelerde yaşamak durumunda kalacağı” bildirildi. Raporda ayrıca, “güvenlik duvarı”nın doğusunda yaşayan 400 binden fazla Filistinli ise çalıştıkları yerlere ve oturdukları topraklara varmak için bu bölgeden geçmek zorunda.

İsrail’in hedefi su kaynakları

Rapora göre, duvar için 1100 hektardan fazla Filistin toprağı istimlak edildi, 100 binden fazla ağaç kesildi. İstimlak edilen toprakların, bölgenin en verimli toprakları olduğunu bildiren ofis, buraların kilometrekare başına yılda 900 bin dolar getirisi bulunduğunu belirtti. Toplam 4.3 milyar dolara malolacak duvar, bölgedeki su kuyularına ve diğer su kaynaklarına Filistinliler’in ulaşmasını önlüyor. Duvarın tamamlanan 22 kilometrelik kesimi Doğu Kudüs’ün varoşlarındaki Filistinliler’in sağlık, eğitim ve ticaret hizmetlerinden yararlanmalarını engelleyecek.

Arap ülkeleri, konuyu Uluslararası Adalet Divanı’na götürmüş, İsrail, ABD ve AB, mahkemenin bu konuya karışmaması gerektiğini savunmuştu. İsrail hükümeti ise Lahey’deki UAD’de 23 Şubat’ta başlayacak görüşmeleri boykot edeceğini açıklamıştı.

Duvar üzerinde protesto- Tüm Batı Şeria’nın duvarla örülmesiyle, inşaatın Filistin tarafında kalanlar Kudüs’e geçemeyecek. Abu Dis Köyü’nü çevreleyen 8 metrelik beton duvarın üzerine; Filistinliler ve Uluslararası Barış Gönüllüleri tarafından farklı dillerde İsrail, ABD ve Ariel Şaron’u protesto eden yazılar ve figürler çizildi. 250 bin Filistinli’nin yaşadığı Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu Doğu Kudüs’ün kuzey, güney ve doğusunda inşaatı süren duvar tamamlandığında, 15 bin Filistinli Batı Şeria topraklarının içinde kalacak.

Yerleşim birimlerine şehit aileleri yerleşsin

Hamas, boşaltılması planlanan Yahudi yerleşkelerine Filistinli şehitlerin ailelerinin yerleştirilmesini istedi. Haaretz gazetesinin internet sitesinde yayımlanan haberine göre, Hamas yetkilisi Mahmud Zahar, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Gazze Şeridi’ndeki yerleşkelerin tahliye edilmesi planı çerçevesinde boşalacak yerlere, İntifada’da ölen ve İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinliler’in yakınlarıyla çatışmalarda yaralananların yerleştirilmesini önerdi. Bu kişiler için “özel semtler” kurulmasını isteyen Zahar, “çekilmeyi hızlandırmak için” İsrailliler’e yönelik saldırıları artıracaklarını söyledi. Şaron, Gazze Şeridi’ndeki 17 Yahudi yerleşkesini boşaltmayı planladığını söylemişti.

Ahmet Kurey istifa mı edecek?

Filistin Başbakanı Ahmed Kurey’in, Filistin lideri Yaser Arafat’la reformlar konusundaki ateşli tartışmanın ardından istifa etmeyi düşündüğü öne sürüldü. Üst düzey bir yetkili, Arafat’ın, cumartesi günü kabinenin reformlarla ilgili kararını reddettiğini ve ardından Kurey’le tartıştığını belirtti. Yetkiliye göre, Kurey, tartışmadan sonra kabine üyelerine, “bunun böyle gitmeyeceğini ve istifa etmeyi düşündüğünü” söyledi. İstifa eden eski Başbakan Mahmud Abbas’ın yerine geçen Kurey ile Arafat arasında, geçen yıl da kabinenin oluşturulması konusunda tartışmalar geçmiş, Kurey yine istifa tehdidinde bulunmuştu.

Yorumlar kapatıldı.