İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Alevilik, din dersine girecek

Milli Eğitim Bakanlığı, Alevilik mezhebinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi müfredatına alınması için çalışma yürütüyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ”Kendi ülkemizde bazı insanların mensup oldukları bir mezhep veya bir inanış varsa, bunun da doğru öğrenilmesinin, buna da ayna tutulmasının Bakanlık olarak görevimiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Çelik’in talimatı üzerinde başlatılan çalışma, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce yürütülüyor. Aleviliğin, liselerdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde anlatılması öngörülüyor.

Çelik, konunun hangi sınıflarda hangi düzeyde ve hangi başlık altında verileceği üzerinde çalışmalarınsürdüğünü kaydetti.

SOĞAN TEORİSİ

Konuyu önemsediğini dile getiren Çelik, şunları söyledi:

”Türkiye’nin artık bu konudaki kısır tartışmalardan ve çekişmelerden kurtulması lazım. Türkiye’de gerçek anlamda birlik ve beraberliğin sağlanması için farklı kimliklerin bir problem teşkil etmediğini düşünüyorum.

Şimdi bakın, sosyolojide bir soğan teorisi vardır. Soğanın içinde bir cücüğü var. Siz bir bireysiniz. Sizin bir aileniz var, bu bir sonraki tabakanız. Bir aileye mensup olmak sizin farklı bir kimliğinizi oluşturur. Bir şehrin insanısınız, bir ulusa mensupsunuz bu da farklı bir kimliklerinizi oluşturur. Sonra bir inanca mensupsunuz o sizin bir başka kimliğinizi oluşturur.

Diyelim ki Müslümansınız Sünni olmak, Alevi olmak sizin farklı bir kimliğinizi oluşturur. Bir mesleğiniz var bu da farklı bir kimliğinizi oluşturur. Bunların hepsi; insanların farklı vasıfları, farklı kimlikleridir. Bunların hiçbiri diğerinin alternatifi değildir.”

”AMACIMIZ BÖLÜCÜLÜK YA DA TEŞVİK DEĞİL”

”Ders programına Alevilik konusunu koyarken amacımız, bu, bölücülüğe vesile olsun; Aleviliği, Sünniliği teşvik etsin değildir” diyen Çelik, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde diğer dinler hakkında da bilgi verildiğine işaret etti.

Çelik, ”Bu çerçevede, kendi ülkemizde bazı insanların mensup oldukları bir mezhep veya bir inanış varsa bunun da doğru öğrenilmesinin, buna da ayna tutulmasının Bakanlık olarak görevimiz olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.