İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Cem Karaca’yı kaybettik

İstanbul

NTV

8 Şubat 2004 — Tiyatro sanatçıları Toto (İrma Felekyan) ve Mehmet Karaca’nın tek çocuğu olan Cem Karaca, toplumsal sorunlar ve Anadolu ezgilerini temel alan müziğiyle olduğu kadar, Türk vatandaşlığından da çıkarılmasına kadar uzanan siyasal söylemiyle bir döneme damgasını vurdu.

Sanatçı Cem Karaca’nın ölüm nedeni, “kalp ve solunum durması” olarak açıklandı. Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Bu sabah saat 07.40’da hastanemiz acil servisine gelen Cem Karaca isimli hastamız için, tıbbi acil durum anonsu (mavi kod) yapıldı. Solunum ve kalp ritminin olmadığı anlaşılan hastamızın yeniden canlandırma işlemine başlanmış, ancak saat 08.20’ye kadar müdahaleye devam edilmesine rağmen bu işleme cevap vermemiştir” denildi.

Cem Karaca, müzisyen Fikret Kızılok’un cenazesinde çok üzülmüştü. Kim bilebilirdi ki …

AİLEDEN SANATÇI

5 Nisan 1945 tarihinde İstanbul’da doğan Cem Karaca, tiyatro sanatçıları Toto ve Mehmet Karaca’nın tek çocuğu olarak kulislerde büyüdü.

Cem Karaca’nın profesyonel yaşamı, ‘Apaşlar’ grubunun solistliğini üstlenerek başladı. 1969’da Apaşlar’dan ayrılan Cem Karaca, ‘Kardaşlar’ grubunu kurdu. Cem Karaca ve arkadaşları, bu dönemde ‘Anadolu rock’ denilen tarzı yarattılar. 1972’de Kardaşlar dağıldı. Cem Karaca bu dönemde ‘Moğollar’la buluştu.

Moğollar’la birlikte çıkardığı ‘Namus Belası’ albümü çok geniş kitlelere ulaştı. Bundan sonra ‘Dervişan’ adlı grubu kurdu. Bu dönem, sanatçının en radikal müzik dönemi oldu.

Toplumsal sorunlar ve Anadolu ezgileri, müziğinin temelini oluşturdu. ‘Tamirci Çırağı’ ve ’1 Mayıs’ bu dönemde ortaya çıktı. Cem Karaca, çalışmalarının çoğunda bozuk düzene isyan etti.

Sonra da ‘Edirdahan’ grubunu kuran Karaca, bu grupla ‘Safinaz’ adını verdiği albümü yaptı. Albüme adını veren ‘Safinaz’, bu ükede yapılan ilk ‘rock opera’ olarak bilinmektedir. Karaca bu albümde Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’in iki uzun şiirini bestelemiştir.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARTILDI

1979 yılında Almanya’ya gitti ve 12 Eylül 1980 sonrası Türk vatandaşlığından çıkartıldı. Yaklaşık 8,5 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra 27 Haziran 1987’de Türkiye’ye geri dönerek yeniden Türk vatandaşlığına alındı.

‘Dönek’ derler Karaca için; o, yanıtı şarkısıyla verir, ‘Ben Döneksem Döndüm Diye Memleketime, Döndüm Baba Döndüm İşte Oh Be’.

Karaca’nın son albümü, 1999’da yaptığı ‘Bindik Bir Alamete Gedeyoz Kıyamete’ olur.

En son ‘Kahpe Bizans’ filmi için 3 parça kaydedip, ufak bir de rol alan Cem Karaca, 59 yaşındaydı.

Yorumlar kapatıldı.