Daha 1927 yılında Ocağında SSCB Hükümeti ve AGBU arasında yapılan ve Boğos Nubar Paşa’nın masraflarını üstlendiği, rahmetli Mari Nubar’ın ismini taşıyacak klinik ve polikliniğin inşaası izni alınmıştı. İnşası 1927 yılında öngörülen kliniğin başlıca amacı, göz hastalıklarının ücretsiz tedavisi olacaktı. Bu anlaşmada değiştirilemez madde olarak yer almıştı.
Mari Nubar adını taşıyan, Sağlık Kuruluşu, o günkü Sağlık Halk Komiserliğ idaresinden bugüne değin varlığını sürdürmekte. Klinikte göz hastalıkları teşhis, tedavi ve ameliyatları gerçekleştirilmekte. 1.5 yıl önce özelleştirme listesinden şans eseri çıkarılan klinik, bugün Mısır Ermeni toplumu tarafından hibe edilen, İtalyan ve Japon en son teknolojinin yer aldığı ve değeri 25.000 dolar olan Fonksiyonel Tanı Cihazı da edinmiş oldu.
Bilindiği gibi geçen yıl Temmuz ayında erivan’da gerçekleştirilen Ermeni Doktorlar Uluslararası Kongresi’nde, diasporadan doktorlar başkentin kliniklerini gezmiş ve Erivan Çocuk Göz Kliniği’ne yardım kararı almışlardı.
Mısırlı Ermeniler tarafından oluşturulan bir komisyonun organizatörlüğünde, tüm toplum çapında ilk defa gerçekleştirilen projenin bu birinci aşamasını,2005 yılında 2. aşama izleyecek. Bu aşamda kliniğe modern ameliyat cihazları temin edilecek.
Tıbbi cihazlara ihtiyaç duyan klinikler çok olmakla beraber, göz kliniğinin seçilmesinde çok basit bir olay etkili oldu. Disporalı hayırseverler, hasta çocuklara dünyanın en harika şeyinin ne olduğu sorusuna çokları, “görme” şeklinde yanıtlamışlardı.
M. Badalyan
Yorumlar kapatıldı.