İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Atina´ya cami isterim

Patrik Bartholomeos, Küba’dan dönerken önce uçakta, ertesi gün de Patrikhane’de: “Hiçbir zaman, hiçbir ziyaretimden bu kadar mutlu dönmedim” dedi. Onu bir devlet başkanı merasimiyle karşılayan ve ağırlayan Fidel Castro da: “Sizinle konuşurken tarihle konuştuğumun bilincine varıyorum” demişti ilk buluşmalarından hemen sonra. Çünkü tarih, felsefe ve kendi ideallerine bağlı olan bu iki insan beş gün boyunca sürekli fikir alışverişinde bulundular.

Sonunda Fidel Castro, Patrik Bartholomeos’a şu teklifte bulundu: “Küba’da bir Ruhban Okulu açıp sizin emrinize vermek istiyorum; kabul ederseniz çok mutlu olurum.”

Patrik Bartholomeos, Fidel’in bu teklifine sevindiğini söylüyor; “Ancak Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun durumundan tabii ki, kendisine bahsetmedim.”

“Burada din adamı yetiştirecek bir okul olmadıktan sonra Küba’daki okulla nasıl işbirliği yapabiliriz?” diye anlatıyor…

Yılan hikâyesine dönen Ruhban Okulu için ABD Başpiskoposu Dimitrios geçenlerde Başbakan Erdoğan’dan okulun açılmasını rica etmiş.

Başbakan bu isteği, daha önce de dile getirdiği isteklerle yanıtlaşmış ve Atina’da bir cami yapılması ve Trakya’daki müftülerin tayinle değil, seçimle işlerini yürütmelerini istemiş…

İki tarafa da yaranamıyorum
Bartholomeos hakkında en üst makamları ve hattâ Türk halkının büyük çoğunluğu onun Gökçeada’da doğup büyüdüğünü ve 2 yıl orduda askerlik yaptığını hâlâ bilmezler. O da kimseye sitem etmez. Ama yakınları gerek ordudaki üstlerini, gerek ilkokul öğretmenlerini nerede yaşarlarsa yaşasınlar mutlaka ziyaret ettiğini bilirler. Bazen Patrik üzülür: “Yunanlılar Türkiye’ye kızınca benim asker kıyafetimle resmimi basıp altına ‘Yunan düşmanı Türk’ diye pek nazik olmayan deyimler kullanırlar. Kendimi iki takım arasında fırlatılan top gibi hissettiğim zamanlar oluyor” diyor ve ilâve ediyor: “Elbette Atina’da bir caminin yapılması şart. Defalarca bunu onlara söylüyorum. Bir otelin teras katında ufacık bir mescit yaptılar. O kadar Müslüman var; hele Olimpiyatlarda birçok sporcu nerede dinî vecibelerini yerine getirecek? Bu konu beni herkesten daha çok rahatsız ediyor. Yunanlılara sürekli bu isteğimi bildiriyorum.”

Yorumlar kapatıldı.