İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN’IN YILLIK BÜTÇESİNİN %1’İ ERİVAN METROSUNUN TÜM SORUNLARINI ÇÖZER

“Karen Demircyan Erivan Metrosu” A.Ş. Baş ekonomisti Hapet Amaduni’nin yaptığı açıklamaya göre, Erivan Metrosu, BDT ülkeleri içinde km başına en az maliyetle çalışan metro olmakla beraber, yolcu kapasitesinin azlığından ötürü, masrafı en yüksek olan metro aynı zamanda.

6 Kasım 2003 tarihli Hükümet kararında, yapılan incelemenin Erivan Metrosunun teknik durumunun kötü olduğu belirtilmekte.

Özellikle karın erime, yağışların çok olduğu dönemlerde, metro duvarları nemlenmekte, metro hattında biriken sular pompalarla uzaklaştırılmaktadır. Ayrıca yeraltı suları da sisteme zarar vermektedir.

Metropoliten baş ekonomisti; vagonların, yürüyen merdivenlerin, metro tünellerinin, havalandırma sisteminin ve su tevzi ve uzaklaştırma sistemlerinin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Hükümet konuya ilişkin kararlar almasına rağmen bunların nasıl finanse edileceği henüz belli değil. Hükümetin bu yıl başından itibaren, ücretsiz seyahat etme hakkı olan 12 sosyal grubun da seyahatlerinden normal ücret alınacağına ilişkin kararı henüz uygulamaya konmuş değil. Sübvansiyonların da hesaba katılmasıyla yıllık metro gelirinin 175 milyon artacağı hesaplanmıştı, bu duruma göre.

Metro sistemine Açapnyak istasyonunun eklenmesi halinde yıllık yolcu sayısı 4,7 milyon ve gelir 235 milyon dram artacak ancak, metro köprüsünün yapılması ve istasyonun tamamlanması için 11 milyar dram gerekiyor.

Merkezi Operasyonel İdare sistemine geçiş projesi de olduğunu söyleyen Amaduni , yolcu sayısının kontrolü ve bilet sisteminin modernleştirilmesi gerektiğini de belirtti. Plastik bilet sistemine geçme durumunda, kasiyerlerin fonksiyonlarının azalacağını da belirten Amaduni, bu durumda esnek bilet fiyatı uygulanabileceğini, 10 yolculuk kartının 500 yerine 480, 1000 seyahatin bedelininse 50.000 yerine 35.000 dram olabileceği örneklerini verdi.

20 yıldan fazla bir süredir işleyen Erivan Metrosunun modernizasyonu için gerekli miktar ise, Su uzaklaştırma sistemi 2 milyon, sistem otomatizasyonu ve modernizasyon için 1.300.000, yolcu nakil bandı ve merdiven sist. Değiştirilmesi, plastik bilet sistemine geçilmesi 400.000, su izolasyon çalışmaları için 120.000, toplam 3.820.000 dolar gerekiyor Metropolitan baş ekonomisti Amaduni’ye göre.

Tamar Minasyan

Yorumlar kapatıldı.