İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: 13 ülkeye soykırım uyarısı

27 Ocak 2004— ABD’li araştırmacılara göre, bu konuda riskli ülkeler arasında, Sudan, Burma, Burundi, Ruanda, Kongo, Çin, Cezayir, Uganda, Somali, Afganistan, Irak, Pakistan ve Etiyopya bulunuyor.

Forumun ikinci gününde gelecekteki soykırımların ilk sinyallerinin önceden tespit edilip edilemeyeceği tartışıldı. ABD’li araştırmacılarsa ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton döneminde hazırlamaya başladıkları ve “Soykırım riskinin ilk işaretlerinin” belirlenmeye çalışıldığı bildirilerini konferansta açıkladılar. Bilim adamlarının tespit ettiği potansiyel risk modelinde 6 faktör sayıldı.

AFRİKA ÜLKELERİ BAŞI ÇEKİYOR

Bu faktörlere göre, bir ülkede katliamın beklenmesi için o bölgede daha önce katliam olması, sosyal kaygıların çok olması, etnik azınlığın seçkin kadroyu elinde bulundurması, halk topluluklarını dışlayan bir ideoloji olması, ülkenin yönetim şekli ile dış dünyaya olan ticaretin oranı önemli belirtiler olarak sıralandı.

Katliamla ilgili risk faktörlerini açıklayan araştırmacılar, bu faktörlerin bulunduğu ülkelere de dikkati çektiler. Başkanlığını Barbara Harff’ın yaptığı araştırmada, bu faktörlerden 5 riskin bulunduğu ve katliam tehlikesinin şu anda en yüksek olduğu ülkeler arasında Sudan, Burma, Ruanda, Burundi ve Kongo sayıldı.

İkinci gruptaysa 4 risk faktörüyle Çin, Cezayir, Uganda ve Somali yer aldı. 3 risk faktörünün bulunduğu ülkeler arasında da Afganistan, Irak, Pakistan ve Etiyopya belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.