İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ekümenlik atağı

Yunanistan, Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenlik sıfatının uluslararası alanda tanınması için Patrik I. Bartholomeos’u Küba’ya gönderdi. Havana’da 1959 devriminden bu yana ilk kez restore edilen bir Ortodoks kilisesini açacak olan Bartholomeos’un bu ziyareti, Patrikhane’nin Atina desteğiyle evrenselleşme çabası olarak görülüyor.

Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Yunan hükümetinin katkısıyla 5 günlük ziyaret için önceki akşam Küba’nın başkenti Havana’ya gitti. Ziyaret, Atina’da, Yunan katkısıyla, Rum Patriğin evrenselleşme çabası olarak görülüyor. Bartholomeos, Küba’daki 1959 devriminden bu yana ilk kez, restore edilen Ortodoks kilisesini açacak.

1950’de inşa edilen kilise, devrimle birlikte Rumların ülkeyi terk etmelerinden sonra kapatıldı. Daha sonra da çocuk tiyatrosu olarak hizmet verdi. Yunanistan’ın yolladığı kilisenin mozaikleri, altın şamdanları ve ikonları, 10 yüzyıl Yunan kiliselerindekinin kopyası.

PAPA’YI KIRMIŞLARDI

Ülkede devrimle birlikte din resmen yasaklanmıştı. Ancak bu yasaklar, 1992 yılından beri aşamalı olarak yumuşatılıyor. Çoğunluğunu Rusların oluşturduğu 2 bin kadar Ortodoksun yaşadığı ülke nüfusunun çoğunluğu Katolik Hıristiyanlık ve Afro-Küba dinine mensup.

İlk kez bir Latin Amerika ülkesini ziyaret eden, 140 milyon Ortodoks’un dini lideri Bartholomeos, Devrim Sarayı’nda yapılacak resmi törene katılacak. Ülkede, Fener Rum Patriği’nin ziyareti dolayısıyla birçok kültürel etkinlik de düzenlenecek.

Papa 2. Jean Paul de ülkeyi ziyaret 1998 yılında etmiş ve yeni Katolik kiliselerinin inşa edilmesini istemişti. Ancak Küba yönetimi, Papa’nın bu isteğini yerine getirmemişti.

ATİNA’NIN PLANI

Bartholomeos’un Yunan yardımıyla yaptığı Küba çıkarması, Atina’da ‘‘Rum Patriğin evrensel olma çabalarına katkı’’ olarak değerlendirildi. Patrikliğin ekümenlik (Hıristiyanlığın evrenselliğini amaçlayan bir hareket) sıfatının kabul edilmesi için çabalayan Yunan hükümeti, Bartholomeos’un Küba’ya gitmesini sağlayarak, bir taşla birkaç kuş vurmayı amaçlıyor. Böylece, bir yandan Fener Rum Patrikhanesi’nin uluslararası alanda tanınmasını ve böylece Patriğin evrenselleşmesini sağlarken, bir yandan da Patrikhane üzerindeki gücünü pekiştirecek. Atina’nın bir diğer hedefi de bu yolla Küba ile ilişkilerini sağlamlaştırmak.

Devlet başkanı gibi karşılandı

Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Küba’ya Yunanistan’ın milli havayolu şirketi Olympic Airways ile uçtu. Ortodoks Kilisesi’nin Latin Amerika’yı ziyaret eden ilk lideri olan Bartholomeos, Havana Jose Marti Havaalanı’nda Küba Devlet Başkanı lideri Fidel Castro tarafından askeri törenle karşılandı. Patrik için üst düzey protokol uygulayan Castro’nun, kilisenin pazar günü yapılacak olan açılış töreninde Bartholomeos’la yan yana oturması bekleniyor. Patrik, Küba’daki Ortodoksları tanıması dolayısıyla, St. Andrew’un kutsanmış haçını Castro’ya hediye ederek şükranlarını sunacak.

Yorumlar kapatıldı.