İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Berlin’de sözde soykırım projesi

Kemal DOĞAN / HAMBURG

Berlin’de kurulması planlanan soykırım ve zorunlu göç dokümantasyon merkezinin bir bölümü de sözde Ermeni soykırımına ayrılacak. Türk kökenli FDP’li politikacı Serkan Tören, Almanya Başbakan Schröder’e mektup yazarak projede Türkiye’ye haksızlık edildiğini dile getirdi.

Berlin’de kurulacak olan ve sözde Ermeni soykırımı iddialarına da yer verilecek ‘Avrupa Soykırım ve Zorunlu Göç Dokümantasyon Merkezi’yle ilgili olarak Türkiye şimdiye kadar hiçbir tepki göstermezken, Alman Hür Demokrat Partili Serkan Tören projeye karşı sesini yükselten tek Türk oldu.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’e mektup yazarak Türkiye’ye haksızlık edildiğini belirten Tören, Berlin gibi bir dünya merkezinde Türkiye’nin ‘soykırımcı millet’ olarak teşhir edileceğini Türk dernek, kuruluş ve makamlara yazdığı mektuplarla da dile getirdi. 1914-15 Yıllarında Türk ve Ermenilerin canına malolan olayların, devlet tarafından, ırkçı motiflerle planlanmış bir soykırım olarak yansıtıldığını söyleyen Tören, ‘‘Bunlar hiçbir tarih anlayışıyla bağdaşmayan absürd iddialar. Tepkimizi göstermeliyiz. Çek Cumhuriyeti’nde, Polonya’da ve Macaristan’da halk proje yüzünden ayağa kalkıyor. Politikacılar ağır dille Almanya’yı suçluyor. Türkiye’den ses yok’ dedi.

Temmuz 2002’de Alman Parlamentosu’nun kararıyla kurulması kararlaştırılan merkez, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanlardan intikam almak için Almanları öldürdükleri ileri sürülen Çek Cumhuriyet ve Polonya’nın yoğun tepkisine yol açtı. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Vaclav Klaus, projenin tarihi gerçekleri altüst edeceğini belirterek, böyle bir merkezin Almanya’da değil ancak tarafsız bir ülkede kurulabileceğini söylemişti. Aynı şekilde Polonya’da da aylarca tartışma konusu olan merkeze Türkiye şimdiye kadar olumlu, olumsuz bir tepki göstermedi.

Yorumlar kapatıldı.