İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Gürcistan’daki Ermenilerden özerklik talebi

20 Ocak 2004— Merkezi Erivan’da bulunan Arminfo’nun haberine göre, Javakheti’de faaliyet gösteren Ermeni sivil toplum kuruluşları ortak bir açıklamayla son seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Mihail Saakaşvili’ye “özerk bölge” başvurusunda bulundu.

Ermenilerin başvurusunda bugünkü Samtskhe-Javakheti bölgesinin sınırlarının belirsiz olduğu ve mevcut yönetim sisteminin bölge halkının çıkarlarına uygun olmadığı savunularak, sınırların kesinleştirilmesi ve özerk statü verilmesi talep edildi.

Başvuruda, Javakheti’nin özerk bölge haline gelmesinin Gürcistan’ın ekonomik kalkınmasına ve toprak bütünlüğünün sağlanmasına hizmet edeceği de savunuldu. Gürcistan’ın en büyük sorunları arasında daha önce özerkleşen Abhazya ve Güney Osetya da bulunuyor.

Gürcistan’daki Ermenilerin önce özerklik talep edeceği, daha sonra bağımsızlık veya Ermenistan ile birleşme talepleriyle ortaya çıkarak Güney Kafkasya’da “İkinci Yukarı Karabağ” oluşturmayı amaçladıkları, daha önce bazı siyasi gözlemciler tarafından dile getirilmişti.

Bazı gözlemciler ise Ermenilerin talebinin, ülkedeki sayıları bazı kaynaklara göre 500 bini bulan Azeri toplumunun özerklik istemesine engel olmayı amaçladığını savunuyor.

Yorumlar kapatıldı.