İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Vatikan´da Türk korosu

Kültür Bakanlığı’na bağlı Devlet Çoksesli Korosu, Vatikan’daki hoşgörü konserinde Müslümanlar’ı temsil etti. Koro, Papa da dahil pek çok dini lider önünde eserleri başarıyla seslendirdi

Katolik dünyasının merkezi Vatikan, din ve kültürlerarası hoşgörüyü geliştirmeyi amaçlayan dev bir konsere ev sahipliği yaptı.

Papa II. Jean Paul’ün 25’inci papalık yılı kutlamaları kapsamında önceki gün düzenlenen konsere Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi sanatçılar katıldı. Sanatsal etkinlikte Müslümanlar’ı Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Çoksesli Korosu temsil etti. Topluluk, seçkin eserleri başarıyla seslendirdi. İngiltere’den Londra Filarmoni Orkestrası, Polonya’dan Krakov Filarmoni Orkestrası ve ABD’den Pittsburgh Senfoni Orkestrası’ndan sanatçıların yer aldığı konseri, ABD’li ünlü maestro Gilbert Levine yönetti. Papa’nın yakın dostlarından olan Levine, geçen yıl Jean Paul’e 25’inci papalık yılı şerefine bir konser vermeyi teklif etmişti. Papa da bunu memnuniyetle kabul etmişti.

İbrahim’in çocukları

Konserde, ABD’li besteci John Harbison’un yeni eseri ‘Abraham’ seslendirildi. Eser; Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler’in ortak olarak benimsedikleri İbrahim Peygamber’in çağrısını anlatıyor. Konserde ayrıca Gustav Mahler’in ‘Diriliş’ (The Resurrection) adlı 2’nci Senfonisi de seslendirildi. Vatikan, geçen kasım ayında yaptığı açıklamada, konserin ‘İbrahimoğulları arasında barışçıl bir yaşam sürülmesi’ amacıyla düzenlendiği söylenmişti.

Kimler katıldı

ABD ve Avrupa ülkelerindeki pek çok televizyon kanalında canlı olarak yayınlanan konser, ABD merkezli Katolik ‘Columbus Şövalyeleri’ adlı dini kuruluş tarafından finanse edildi ve yaklaşık 500 bin dolara mal oldu. Etkinliğe Roma Başhahamı Riccardo Di Segni ve selefi Elio Toaff, Brezilya Başhahamı Henry Sobel, İtalya İslami Kültür Merkezi Genel Sekreteri Abdullah Redouane, Roma Müslüman cemaati üyeleri, Ortodoks ve Protestan kilisesine mensup din adamları ile aralarında ABD’nin Vatikan Büyükelçisi James Nicholson’un da olduğu pek çok diplomat katıldı.

Şimşek’in girişimiyle kuruldu

Devlet Çoksesli Korosu, 3 sene önce hayatını kaybeden Hikmet Şimşek’in girişimleriyle Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından 1988 yılında kuruldu. Çalışmalarına Şef Hikmet Şimşek ve yardımcısı İnci Özdil yönetiminde başlayan koro, 13 Mayıs 1989’da ilk konserini verdi. Koro, 1989-1993 yıllarında Walter Strauss’la, 1993-1998 arası Ahter Dönmez’le, 1998 yılından sonra da İbrahim Yazıcı ile çalıştı. Rönesans’tan günümüze dünya koro edebiyatının seçkin eserleri ile çağdaş Türk eserlerini ve çok sesli halk türkülerini repertuvarına alan devlet korosu, Türk müzik hayatına önemli katkılarda bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.