Urartu döneminde şekillenen ve Ermeni krallıklarından Vaspurakan’a başkentlik yapan, Türk döneminde de büyük bir merkez haline gelen Hişet Kalesi, bu yılki kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılacak.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültür Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Van’ın Gevaş İlçesi’nde bulunan Hişet Kalesi’nde bu yıl, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, Van Valiliği, Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle kazı çalışması başlatılacağını söyledi.
Uluçam, Van Gölü çevresi Tarihi Eserleri ve Kültür Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce 1992 yılında Eski Van kentinde başlayan kazı çalışmalarının, kent zemininde oluşan taban suları nedeniyle son 2 yıldır yapılamadığını ifade ederek, “Yöremizin az tanınan veya bilinmeyen kültür varlıklarının ortaya çıkarılması ve tanıtılmasına katkıda bulunmak için Hişet Kalesi’nde bu yıl başlanacak çalışmalarla kazı faaliyetleri yeniden hayat kazanacaktır” dedi.
Uluçam, Van’ın Gevaş İlçesi’nde ilk kez Urartular tarafından kurulan Hişet Kalesi’nin bulunduğu bölgenin Ortaçağ’da 260 yıl boyunca Van Gölü çevresinde Abbasilere, Bizans ve Selçuklu İmparatorluğu’na bağlı olarak yaşayan Ermeni krallıklarından Vaspurakan’a başkentlik yaptığını, Türk döneminde ise Ortaçağ sonrasında önemli bir ticaret merkezi olarak tarihe geçtiğini anlattı.
Hişet Kalesi’nde yapılacak arkeolojik kazıların, Urartu döneminden itibaren kale ve çevresinde oluşan kültürlerle ilgili önemli bilgi vereceğini dile getiren Uluçam, bölgenin kültürel kimliğinin daha belirgin hale geleceğini sözlerine ekledi.
Yorumlar kapatıldı.