İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Nüfusta Sessiz Devrim

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde 1587 sayılı Nüfus Yasası’nı değiştirmeye hazırlanıyor. Harekete geçen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, nüfus kütüklerinde bir dizi yenilik öngören ilgili kanun değişikliği teklifi için çalışmalara başladı. Genel müdürlük, bazı değişiklikleri şimdiden uygulamaya başladı.

Kişiye güven esas

Bugüne kadar nüfus kayıtlarındaki din bölümüne İslam dışındaki bir dini yazdırmak için başvuruda bulunan gayrimüslimlerden, belli bir cemaatin üyesi olup olmadıklarına ilişkin belge isteyen genel müdürlük, din kaydı için kişilerden artık belge istemiyor. Nüfusta din kaydı için bundan sonra kişinin beyanı yeterli sayılacak.
Uygulamaya başlanan ikinci yenilik de, nüfus kaydında artık isteyen din bölümünü boş bırakabilecek. Bunun için kişinin isteğini beyan etmesi yeterli sayılacak.

Belge mazide kaldı

Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Cengiz Aydoğdu, nüfus kayıtlarında din bölümünü düzenleyen herhangi bir maddenin bulunmadığını, bu boşluğun bugüne kadar uygulamadaki kimi düzenlemelerde kapatıldığını söyledi. Bu anlamda ilk örneğin, 1950’li yıllarda müftülüklerin İslam’a geçenlere verdiği ‘ihtida belgesi’ olduğunu belirten Aydoğdu, daha sonra gayrimüslimlerin de ‘ihtida’ veya ‘vaftiz belgesi’ gibi, ilgili cemaat ve ibadethanelerin verdiği belgeler doğrultusunda işlemlerin yapıldığını ifade etti.

Dinin, bireyin en vicdani alanı olduğunu anımsatan genel müdür Aydoğdu, bundan sonra din bölümüne ilişkin kayıtlar ve değişiklik için belge istenmeyeceğini, beyanın yeterli olacağını kaydetti.
Bir ay içinde netleşecek yasa teklifinde, yeni nüfus cüzdanı verilmesiyle, nüfus kayıtlarına adres ve istatistiki bilgilerin eklenmesi gibi öneriler de yer alacak.

2003’te din değiştiren dört kişi çeşitli nedenlerle bu değişiklikleri nüfusa yansıtamadı. Müslümanlıktan Hıristiyanlığa geçen ‘Protestan’ ve
‘Presbiteryen’ cemaatlerine mensup dört kişinin, ‘bağlı oldukları kiliseler
resmen tanınmış ibadethane’ niteliği olmadığı gerekçesiyle nüfus kayıtlarındaki din değişikliği talebi reddedildi.
İlk ret kararı, Hıristiyanlığa geçen Ankara Kurtuluş Kilisesi’ne mensup Sezgin Yaşar’ın başvurusu için geldi. 24 Haziran 2003’te Selçuk Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran Yaşar’ın dilekçesi, ‘Ankara Kurtuluş Kilisesi’nin, Türkiye’de faaliyet göstermesine izin verilen ibadethaneler arasında olmadığı ve bu yüzden kilisenin düzenlediği ‘vaftiz ve ihtida belgesinin’ kabul edilmediği’ gerekçesiyle, 25 Temmuz 2003’te geri çevrildi.
İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı cemaatinden Timur Topuz’un 17 Ekim 2003’te Kadıköy Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru da aynı gerekçe gösterilerek geri çevrildi. Yaşar ve Topuz’u, 25 Ekim’de Kadıköy Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru reddedilen Beyza Gün ile 30 Ekim’de İzmir Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru reddedilen Bekir Öztürk izledi.

Yorumlar kapatıldı.