İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nişanyan Evleri (tekrar!) kapatıldı

Türkiye’de küçük otel sektörünün öncüsü olarak tanınan Sevan ve Müjde Nişanyan’ın İzmir Şirince Köyünde bulunan Nişanyan Evleri adlı oteli bugün (8 Ocak 2004) İlçe Jandarma Bölük Komutanlığının emriyle kapatıldı. Küçük Oteller Kitabı’nın yazarları olan Sevan ve Müjde Nişanyan, “Türkiye’de insancıl turizmin öncüleri” olarak tanınıyorlar.

Restore edilmiş köy evlerinden oluşan Nişanyan Evleri’nin yanısıra, Nişanyan’ların Şirince Köyünde üç çocuklarıyla birlikte yaşadıkları kendi evleri de jandarma birliklerince mühürlendi. Nişanyan’ların 10, 7 ve 3 yaşında üç çocuğu bulunuyor. Nişanyan’lar geçici olarak bir komşularının evine yerleştiler.

Kapatma kararına gerekçe olarak Nişanyan Evlerinin yapı ve iskân ruhsatlarının bulunmaması gösterildi. Bu konuda görüşü sorulan Sevan Nişanyan “Şirince köyünde bulunan 9 pansiyon ve 15 lokanta arasında yapı ve iskân ruhsatı olan kimse yoktur. Yarısı gecekondudur. Bu, işin bahanesi,” dedi.

Beş evden oluşan Nişanyan Evlerinin bazıları Nesin Vakfı’nın mülkiyetinde bulunuyor. Otel gelirlerinin bir bölümü Vakfın yardıma muhtaç çocuklar için Çatalca’da kurduğu çocuk evinin desteklenmesi amacıyla kullanılıyor.

Nişanyan Evleri hakkında daha önce de İzmir Valiliği tarafından yıkım emri çıkarılmıştı. Sevan Nişanyan 2001-2002’de “sit alanında izinsiz köy evi restore etmek” suçundan onbir ay hapis yattı.

Nişanyan Evleri iç ve dış basında çıkan çeşitli yazılarda “Türkiye’nin en güzel küçük oteli” olarak nitelendiriliyor. ABD’de yayımlanan Open Road: Turkey adlı popüler gezi rehberinde Nişanyan Evleri Türkiye’nin en çok görülmeye değer on noktasından biri olarak tanıtılıyor.

Bilgi için

Sevan Nişanyan

(0533) 630 2662

(0232) 898 3211

Yorumlar kapatıldı.