İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: YENİ YILIN İLK BADARAKI

1 Ocak 2004’ün ilk Surp Badarakları Perşembe günü birçok kilisemizde sunuldu. Patrik Mesrob II Hazretleri, Galata’daki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ ndeki Surp Badarak’a riyaset etti ve günün vaazını verdi. Rahip Sahag Maşalıyan’ın sunduğu Badarak’a Getronagan Korosu, Ovsanna Kalenderyan’ın yönetiminde eşlik etti. Kilisenin bütünüyle dolu olduğu törene katılan halkın büyük bir çoğunluğu yeni yılda ilk defa Kutsal Sofra’ya iştirak etti. Badarak’tan sonra İstanbul’un en önemli Ermeni patriklerinden Bitlisli Hovhannes Golod’un kabrinin başında okunan hokehankist dualarında Kilise’nin tüm merhum önderleri ve üyeleri sevgiyle anıldı. Kilise salonunda düzenlenen yemekte, samimi ve sıcak bir atmosferde, şarkılar söylendi; günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Bu güzel ortamda, salonda bulunanlar birbirlerinin yeni yılını kutlarken, iyi dileklerini ilettiler.

Yeni Bir Yıl Yeni Bir Başlangıç

Günün vaazına Bilge Süleyman örneği ile başlayan Patrik Hazretleri, tarihin ve Kutsal Kitab’ın en önemli şahsiyetlerinden biri olan Bilge Süleyman’ın sabah Badarak’ında okunan . “Oğlum, Rab’bin terbiye edişini hafife alma, Rab seni azarlayınca cesaretini yitirme” (Özdeyişler 3:11-12) özdeyişini yorumladı.

Yeni bir yılın istisnasız herkese yeni kararlar alma ve yeteneklerimizi en iyi şekilde kullanma olanağı sunduğunu belirten Patrik Hazretleri, yaşamın her birey için çok değerli olduğunu, önemli olanın ise, bu değeri en iyi şekilde kullanabilmek olduğunun altını çizdi.

Hayatın Anlamı Ruhumuzun Derinliklerinde

Bu amaçla, Yüce Yaratan’ın sürekli bizi izlediğini, bizlere değişik yollarla öğütler ve emirler vererek yanlışlarımıza karşı bizi uyardığına dikkat çeken Mesrob II Hazretleri, Tanrı’ya kulak verip, uyarılarını dikkate alarak bilgece yaşama ulaşılabileceğini söyledi. Patrik Hazretleri, Tanrı’nın sesinin bize ulaştığı en önemli yolların vahiy, bilim ve sağduyu olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar hem bu dünyada hem de ebediyette bizlere kılavuzluk ederler. Tanrı, Kutsal Sözü yani vahiy vasıtasıyla bize kendini ve iradesini açarak ruhumuzun derinliklerindeki gerçekleri öğretir. Orada hayatın anlamını, iyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı öğreniriz. Verimli bir hayatın nasıl olması gerektiği bize anlatılır. Bir insan mutlu olmak istiyorsa oradaki prensiplere uygun bir yaşam sürmelidir. Bilim de, her ne kadar sürekli değişiyor olsa da, bize temel ve değişmez doğa kanunlarını açıklar, beden ve ruh sağlığımız hakkında önemli önerilerde bulunur. Aklı başında hiç kimse onun tavsiyelerini görmemezlik edemez.

Sağduyu bize insanların ortak tecrübelerinden yararlanmayı ögretir. Binlerce senelik bilgi ve birikime ve insanların üstünde anlaştığı ortak degerlere herkes kulak vermelidir. Toplumsal barış ve huzur bu sekilde gerçekleşir. İşte, bu bilgelikle yeni yıla girmeliyiz.

Vahiy, bilim ve sağduyu bize zamanımızı iyi kullanmamızı, yeteneklerimizi boşa harcamamamızı söylüyor. Elimizdeki şeylerin değerini iyi bilelim. Dini, milli ve kültürel değerlerimizi terk etmemeli ve her ne pahasına onlara sahip çıkmalıyız. Biz onları korursak, onlar da bizi koruyacaklardır. Yeni yıla sadece bireysel beklentilerle girmeyelim. Cemaat hayatımızda da yüksek hedeflerimiz olmalı. Hepinizin yeni yılını kutluyor ve kutsuyorum. Tanrı ailelerimizi, çocuklarımızı ve işlerimizi bereketlendirsin. Sağlık ve esenlik içinde mutlu bir hayat armağan etsin.”

SÖZLÜK:

Surp Badarak = Kutsal Sunu; genellikle pazar sabahları ve bayram/yortu günlerinde Kutsal Kitap, kutsanmış ekmek ve şarapla düzenlenen, Mesih İsa ile müşareketi simgeleyen, Kilise’nin birliğini pekiştiren, çoksesli koro eşlik ettiği takdirde genellikle iki saat kadar süren ayin.
Hoki = Ruh
Hankist = huzur
Hokehankist = müteveffa imanlıların anılıp, ruhlarının huzuru için dua edildiği, genellikle yirmi dakika kadar süren ayin.

Yorumlar kapatıldı.