İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: DİN GÖREVLİLERİNİN GELENEKSEL YILSONU ÇAYI

İstanbul’daki tüm Ermeni din görevlileri, 31 Aralık 2003 Çarşamba saat 17:00 ‘de Kumkapı’daki tarihi Patrikhane’nin kabul salonunda toplandılar. Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Srpazan, tüm ruhaniler adına Patrik Hazretlerinin yeni yılını kutladı, Patrikhane onarımının son safhaya geldiği için duyduğu mutluluğu ifade etti.

Patrik Hazretleri, İstanbul’daki Ermeni Kilisesi’nin tüm din görevlilerini bir arada görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, kendilerine 2003 yılı boyunca verdikleri hizmet, gösterdikleri sadakat için teşekkür etti. Patrik hazretleri “2004 yılı boyunca dikkatimizi özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize çevirelim. Aile müessesesinin kutsiyetini tüm vaaz ve konuşmalarımızda işleyelim. Toplumun sağlığı, büyük ölçüde onun en küçük hücresi olan ailenin sağlığına bağlıdır. Çocuklarımızın çağdaş, yüksek eğitimli, aynı zamanda kültürlü, örf, adet ve geleneklere saygıyla yaklaşan insanlar olabilmelerine olanak sağlamamız gerekir. Din ve eğitim görevlilerine büyük görev düşüyor. Çocuklara ve gençlere yakınma ve tenkitle değil, sevgi, şefkat ve anlayışla yaklaşılmalı, kendilerini geliştirmelerine, düşünen, araştıran bireyler olmalarına fırsat tanınmalıdır” dedi

Kutlama ve konuşmalardan sonra, Patrik Hazretleri tüm hazır bulunanları yılsonu çay sofrası etrafında toplanmaya davet etti. Herkese geleneksel anuşabur ikram edildi.

31 Aralık 2003 itibarıyle, doğrudan Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne bağlı 2 episkopos, 4 rahip, 16 papaz, 24 sargavak, 6 gisasargavak, 36 uraragir bulunuyor, bunların önemli bir bölümüyse altmış yaşının üzerinde. Patrik Hazretleri, Türkiye Ermenilerine layıkıyle dini hizmet verebilmek için en az 2 veya 3 episkopos, 10 rahip ve 40 papaz hazırlanması gerektiğini çeşitli vesilelerle dile getirdi.

SÖZLÜK:

Abur = çorba

Anuş = tatlı

Anuşabur = Ermeniler’in Yılbaşı’nda buğday, kayısı, fıstık, nar ve cevizle hazırladıkları, aşureye benzeyen bir çeşit tatlı.
Gisasargavak = sargavak’ın bir alt rütbesi
Rahip = evlenmeyen kendini tamamen Tanrı’ya adıyan papaz, keşiş, vaiz
Sargavak = din görevlilerine asistanlık eden sivil veya ruhani görevli, şemmas, diakos
Srpazan = “kutlular soyundan gelen”, episkopos, başepiskopos ve metropolitlere verilen unvan
Tbir = okuyucu, dini rütbelerin ilki
Uraragir = gisasargavak’ın bir alt rütbesi

Yorumlar kapatıldı.