Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde Kürtlere tanınan ana dilde yayın hakkı, Türkiye’de yaşayan azınlıkları harekete geçirdi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, RTÜK’e TRT’de iki saat Ermenice yayın yapılması için başvurdu. RTÜK, Dink’e olumsuz yanıt verdi…
RTÜK’ten, “Ermenice, yerel dil ve lehçe değil. Sizin bu kanundan faydalanmaya hakkınız yok. Zaten sizin Lozan’dan kaynaklanan farklı bir statünüz var” cevabını alınca avukatlara danışan Dink, 10 yıldır düşledikleri Ermenice yayın yapan radyo kanalı için çalışmalara başladı.
Ermeni toplumunun, Lozan Anlaşması kapsamında yayın yapma hakları saklı. Yani cemaat, AB uyum yasalarının dışında da bu hakka sahipler.
Dink, “2004’ün sonlarında Türkiye, AB’den müzakere tarihi beklerken, biz de kurduğumuz radyoyla Avrupalılara Ermenice seslenip, ‘Bize müzakere tarihi verin’ diyeceğiz” dedi.
Ermeni işadamları teklif verdi…
Radyo kurma projesini Ermeni cemaati içinde tatışmaya açan ve maddi kaynak arayan Hırant Dink, Ermeni işadamları arasında “Televizyon kanalı kuralım” teklifinde bulunanlar olduğunu söyledi.
Dink, “İlk hedefimiz İstanbul’da yaşayan Ermenilere ulaşmak, daha sonra da Türkiye’den yurtdışına göç etmiş diğer Ermenilerin Türkiye özlemini gidermek. Televizyon kanalı için ise henüz bir çalışmamız yok. Tamamen radyo üstüne yoğunlaştık” dedi.
Türkiye’de yaşayan Ermenilerin, kendi dillerinde yayın yapan bir radyoya ihtiyacı olduğunu söyleyen Hırant Dink şöyle konuştu: “Patrikhane’nin, vakıfların ve cemaatin ileri gelenlerinin desteğiyle frekans satın alma çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’nin rengi neyse, kuracağımız radyonun içeriği de öyle olacak. Biz bu işe amatör olarak girip, profesyonelleşmeyi amaçlıyoruz. Bu radyo istasyonu Ermenice’yi yaşadığımız ve geliştirdiğimiz bir mutfak olacak.”
Yayınlar önyargıları yıkmaya da yarayabilir…
Türkiye’de yaşayan tüm azınlıkların kendi dillerinde eğitim ve yayın hakkının olması gerektiğini söyleyen Hırant Dink, 2004 yılında başlamayı planladıkları yayınlarda dostluk mesajları vereceklerini ama canlı yayınlarda, gerek kendi içlerinden gerekse diğer kesimlerden provokasyonlar olabileceğini söyledi.
Dink, “Ermenileri sevmeyenlere, Anadolu insanı olduğumuzu, onlardan hiçbir farkımız olmadığını anlatacağız” dedi.
Kürtçe ile benzerlik yok…
‘Kuracağımız radyonun, Kürtçe ve diğer lehçelerle bir benzerliği yok. Amacımız Türkiye’deki Ermeniler’in dil ve kültürlerini koruma ve yaşatma. Hukukçular da, ‘bunun doğal hakkımız olduğunu’ söyledi. Şimdi sıra, işi gerçekleştirmeye geldi.’
Radyonun ismi Bolsahay FM olacak…
Türkiye’de yaşayan Ermeni topluluğu kurmayı planladığı radyo istasyonunun adını bile hazırladı; Bolsahay FM.
Akşam gazetesinden Recai Kömür’ün haberine göre, 60 bine varan nüfusuyla “Türkiye’nin en kalabalık azınlık grubu”, Bolsahay (İstanbul Ermenileri) adını verecekleri radyo kanalı için kolları sıvadı.
300 bin dolar gerekli…
Radyo kurulması sürecinde 300 bin dolar yatırıma ihtiyaçları olduğunu kaydeden Hrant Dink, Ermeniler’in ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiğini de anlattı. Radyonun hayata geçmesi ve sürekliliğinin sağlanması için bir yıl gibi bir süreye ihtiyaçlarının olduğunun altını çizen Dink, şöyle dedi: “Bu projeyi başaracağımıza inanıyoruz. Çünkü, kendi toplumumuz için istediğimiz bütün özgürlükleri, tüm kültürel farklılıklar için eşit bir şekilde arzuluyoruz. Umarım, kuracağımız radyonun yansımaları, Türkiye’nin AB’den müzakere tarihi alışında olumlu etkileri olur.”
Ermeni Patrikhanesi, vakıflar ve cemaatin ileri gelen işadamlarından da maddi ve manevi destek sözü alan Hırant Dink, 300 bin dolara mal olması planlanan radyo istasyonunda, profesyonel olarak DJ’lik yapmış Ermeni gençlerin çalışacağını söyledi.
Kaynak : VATAN ve AKŞAM Gazeteleri
26 Aralık 2003 10:57
Yorumlar kapatıldı.