AA – ANKARA – Artık şirket ya da şahıslar tarihi yapılara koruma amacıyla yaptıkları harcamaların tamamını vergiden düşebilecek. Düzenlediği basın toplantısında 2003 yılında bakanlığın çalışmaları ve 2004 projeleri hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde yapılan değişikliğin ‘devrim niteliğinde bir girişim’ olduğunu belirtti.
Eskiden vergiye konu matrahtan yüzde 5’inin vergiden düşüldüğünü hatırlatan Mumcu, “Yeni düzenlemeyle vakıf, bakanlıklar, TBMM ve belediyelerin gözetiminde olan, 2863 sayılı yasayla koruma kapsamına alınan anıtsal nitelikteki tescilli yapıların restorasyonu ve korumasına dönük harcamaların tamamı gelir vergisinden düşülebilecek. Artık sadece bütçe kaynaklarından kültür varlıklarımızı, anıtsal eserlerimizi korumak durumunda kalmayacağız. Bu, Türkiye’de korunmayı bekleyen binlerce eser için çok önemli bir müjdedir. Gerçekten devrim niteliğinde bir girişimdir. İçim içime sığmıyor” dedi.
Yakın bir tarihte bu konuda bir yönetmelik hazırlanacağına işaret eden Mumcu, “Türkiye’nin ilk 500 şirketi, her yıl bir-iki tarihi yapıyı hamiliğine alsa bu işi beş yılda bitiririz. Bu, çok imkânsız bir şey değil” diye konuştu.
Mumcu, bakanlık tarafından 1979 yılından bu yana verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne bu yıl ‘Sevmek Zamanı’ ve ‘Susuz Yaz’ gibi filmlerin yönetmeni Metin Erksan’ın değer bulunduğunu açıkladı. Mumcu, bir gazetecinin, Ermeni soykırımını gündeme getiren Atom Egoyan’ın ‘Ararat’ filminin 16 Ocak’ta Türkiye’de başlayacak gösterimine ilişkin sorusu üzerine, filmin gösterimine ‘ulusa hakaret’ niteliğindeki 1-2 planın çıkarılması koşuluyla izin verildiğini hatırlattı.
Yorumlar kapatıldı.