İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: İBDA-C Avrupa terör listesinde

İstanbul’dAKİ bombalı terör eylemlerini üstlenen İBDA-C örgütü, Avrupa Birliği’nin yayınladığı ‘terör örgütleri listesi’ne de girdi

İstanbul’da meydana gelen bombalı patlamaları üstlenen İslami Büyük Doğu Akıncıları/Cephesi (İBDA-C) örgütü, Avrupa Birliği terör örgütleri listesine de alındı. AB, İstanbul’da meydana gelen dört terörist saldırının ardından İBDA-C örgütünü terör örgütleri listesine dahil etti. PKK ve DHKP-C’den sonra terör örgütleri listesine alınan İBDA-C ile birlikte, listede Türk terör örgütü sayısı üçe yükseldi.

Türkiye’nin 2 yıldan bu yana AB terör örgütleri listesine dahil etmeye çalıştığı İBDA-C’nin ‘halka yönelik olarak toplumsal bir eylemde bulunmadığı’ gerekçesiyle bu listeye almayan AB, İstanbul’da meydana gelen bombalı eylemlerin ardından İBDA-C’yi terör örgütü olarak kabul ederek, Avrupa’daki malvarlıklarının dondurulmasını da karara bağladı. AB’nin güncelleştirdiği terör örgütleri listesinde, Hamas ve El Aksa Şehitleri Tugayı gibi Filistinli radikal örgütler de bulunuyor.

İNGİLTERE VE İTALYA DESTEĞİ

AB’nin en son 27 Haziran 2003 tarihinde güncelleştirdiği ve 12 Eylül’de AB Konseyi tarafından onaylan ‘terör örgütleri liİstesi’nde yer vermediği İBDA-C, yeniden güncelleştirilen listeye alındı. ABD, İstanbul’daki son terör olaylarından sonra AB’den terör örgütleri listesinin yenilenmesini istedi. 15 Aralık günü biraraya gelen AB Daimi Temsilcileri, listeyi yeniden güncelleştirdi. Liste El Kaide ile bağlantılı örgütler dikkate alınarak yenilenirken, İngiltere ve İtalya’nın desteğiyle İBDA-C de listeye dahil edildi.

AB terör listesinde KADEK/KHK’in yanı sıra, Türk Hizbullah ve kamuoyunda ‘Karases’ olarak bilinen Cemalettin Kaplan’ın kurduğu Anadolu Federe İslam Devleti (AFID) ise yer almadı. Türkiye’nin, KADEK/KHK’i terör örgütleri listesine sokmaktaki çabası ise yine sonuç vermedi. AB, PKK’yı terör örgütleri arasında sayarken, KADEK’e terör örgütü olarak yer vermedi. KADEK’in ‘henüz silahlı bir eylemde bulunmadığı gerekçesiyle’ terör örgütleri listesinde yer almadığı açıklandı.

BÜTÇESİ 3 MİLYON EURO

AB’nin polis örgütü Europol’un, önceki gün yayınladığı rapora göre, El Kaide bağlantılı örgütler, AB ülkelerini, lojistik üs ve gruba militan kazandırma alanı olarak kullanıyor. AB Komisyonu ise terörle mücadeleye üç milyon Euro ayırdı. Anti-terör faaliyetleri hakkında bilgi akışı sağlayacak güvenli bir iletişim ağının kurulması için 1.7 milyon Euro, özel timlerde hızlı bilgi akışını sağlamak üzere iletişim sistemi olusturmak için 500 bin Euro, AB üye ülkelerinde anti-terör operasyonlarının koordinasyonunu sağlayacak merkezi oluşturmak için 500 bin Euro ve terör tehditleri ile risklerinin analizi için ‘Avrupa metodu’ olusturmak için ise 336 bin 800 Euro ayrıldı.

Fikret AYDEMİR

Yorumlar kapatıldı.