İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ABD parmak izi almaya başlıyor

23 Aralık 2003— ABD havaalanları ve limanlarına gelen yabancıların parmak izlerinin alınması ve fotoğraflarının çekilmesine 5 Ocak’tan itibaren başlanıyor. Bu kişilerin, ülkeye ne zaman girip ne zaman çıktıkları da izlenecek.

Yetkililer, programın 5 Ocak’ta ülkenin uluslararası uçuşlara açık 115 havaalanında uygulamaya konacağını ve gümrük görevlilerinin gelen kişinin geçmişini anında araştırabileceklerin’ ifade ettiler.

Resmi makamların belirttiğine göre, örneğin Dallas Forth Worth havaalanında, günde yaklaşık 2000 kişinin parmak izi ve fotoğrafı alınabilecek. Kısa adı US-VISIT (ABD Ziyaretçi ve Göçmen Statü Gösterge Teknolojisi) olan sistem sayesinde yılda yaklaşık 24 milyon yabancının izlenebileceği ifade edildi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK ?

Yetkililerin belirttiğine göre, yolcuların parmak izleri mürekkepsiz yöntemle alınacak ve ABD ulusal veri tabanındaki izlerle elektronik olarak karşılaştırılacak. Aynı işlem, ziyaretçi ABD’den ayrılırken de tekrarlanacak, böylece turistlerin vize sürelerini geçirip geçirmedikleri kontrol edilecek.

“Güvenlik kontrolünün kişi başına 10-15 saniyede tamamlanacağını” ifade eden uzmanlar, “yabancıların eskiden olduğu gibi gümrük noktalarından geçeceklerini ve kendilerine yöneltilecek soruları cevaplandıracaklarını” söylediler. Sistemin, uluslararası deniz trafiğine açık 14 limanda da aynı tarihten itibaren uygulanacağı kaydedildi.

AB VATANDAŞLARI MUAF

Çoğu Avrupa ülkesi vatandaşı olan ve vize almadan ABD’ye girme hakkına sahip bulunan kişilerin, güvenlik kontrolünden geçirilmeyecekleri de yetkililer tarafından açıklandı.

Yorumlar kapatıldı.