İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Türkiye dini özgürlükleri kısıtlıyor’

18 Aralık 2003— ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, ABD kongresine sunulan Dini Özgürlükler 2003 raporunda, aynı grup ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra, Belarus, Brunei, Eritre, Endonezya, İsrail, Malezya, Moldova, Rusya da yer aldı.

Raporda Türkiye’de Müslüman olmayan dini gruplara karşı kısıtlamalar getirildiği ve Müslümanların da ülkede hükümet kuruluşlarında ve üniversitelerde dini ifade özgürlüğünden yararlanamadığı iddia edildi.

Türk makamlarının, üniversiteler, okullar ve çalışma alanlarında dini kıyafetlerin giyilmesini geniş şekilde yasakladığı belirtilen raporda, “Bazı Müslüman, Hıristiyan ve Bahailerin kısıtlamalar ve yer yer tacize uğradığı, toplantı yaptıkları için gözaltına alındıkları” savunuldu.

Raporun Türkiye bölümünde, Türk anayasasının dini özgürlük sağladığı ve hükümetin de genel olarak bu hakkın korunmasına saygı gösterdiği belirtildi. Ancak raporda, bazı dini gruplar ve hükümet kuruluşlarında dini ifade özgürlüğüne hükümet tarafından, laik devlet yapısını korumak için bazı kısıtlamalar getirildiği iddia edildi.

RESEPSİYON KRİZİ DE RAPORDA YER ALDI

Raporda, hükümetin Ekim 2002’de kabul ettiği bir reform sayesinde, gayrimüslim vakıfların da mülk sahibi olabilmesine imkan tanındığı belirtildi. Türk makamlarının Fener Rum Patrikhanesi’nin “ekümenik” (evrensel) nitelik iddiasını tanımadığı ve Patrik’i sadece ülkedeki Rum Ortodoks toplumunun başı olarak kabul ettiği belirtildi. Patrikhane’nin, 1971’den bu yana kapalı olan Heybeliada’daki ruhban okulunu açtırmaya çalıştığı da kaydedildi.

Raporda, TBMM’nin kuruluş yıldönümü resepsiyonunu da değinildi ve TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın eşinin bu resepsiyona katılmadığı hatırlatıldı.

Yorumlar kapatıldı.