Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün girişimi ile tertip edilen “Cumhuriyet’in 80′ inci Yılında Uluslararası Vakıflar Sempozyumu” 15 Aralık Pazartesi sabah Ankara Dedeman Oteli’nde başladı.
Bu sempozyuma katılan Patrik Mesrob II Hazretleri’ne Ruhani Kurul Sekreteri Kıd. Peder Dr. Krikor Damadyan refakat etti. Dörtyüzü aşkın katılımcının hazır bulunduğu sempozyumda Rum Patrikliğini Laki Vingas ve Yorgo Benlisoy, Süryani Kadim Kilisesini Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Ermeni Katolik Başepiskoposluğu’nu Av. Luiz Bakar, Vatikan İstanbul Büyükelçiliği’ ni Mons. George Marovitch, Keldani Katolik Kilisesini Peder Fransua Yakan temsil ettiler. Ayrıca kardeş kiliselerin vakıf yönetim kurulları temsilcileri de katılımcılar arasında gözlendi.
Açış konuşmasını yapan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vakıflar Genel Müdürlüğünün çalışmaları ile ilgili bilgiler sundu. Gayrimüslim vakıflarla ilgili konuları ele alan Genel Müdür Beyazıt şöyle dedi: “Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde gayrimüslim cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmelerine ve tasarruf ettikleri taşınmazların vakıfları adlarına tescili için yeni yasalar kabul edildi. Bu yasalar uyarınca cemaat vakıflarının tasarrufları altında bulunan taşınmazların kendi adlarına tescili için Müdürlüğümüze yaptıkları başvuruları titizlikle incelenmekte, sunulan belgelerin yeterli görüldüğü durumlarda tescil işlemi yapılmaktadır. Eksik belgelerin tamamlanabilmesi için ise ek süre tanınmıştır. Müdürlüğümüz her zaman bu vakıfların çıkarlarını gözetmektedir.
Kültür Bakanı Erkan Mumcu konuşmasında vakıfların Türk kültüründeki önemine değindi. Başbakan Yardımcısı ve vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin sempozyumun uluslararası önemine değindi. Devlet Bakanı Şahin bu sempozyum sayesinde yabancıların vakıflar hakkındaki görüşlerinden yararlanacaklarını, bu fikir alışverişinin vakıfların yeniden yapılandırılmasında ve yeni yasaların çıkarılması için yararlı olacağının altını çizdi. Hükümet olarak Kilise, Cami ve Havra arasında hiçbir fark gözetmediklerini ifade eden Bakan Şahin, tüm hayri, dini ve sosyal kuruluşların nesilden nesile devam etmesini arzuladıklarını belirtti. Sözlerine son verirken Türkiye’deki tüm vakıfların tek bir kanun çerçevesinde toplanmasını ve vakıflar arasındaki yönetim ayrılığının son bulması konusundaki önerisini dile getirdi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç da kısa bir konuşmayla katılımcıları selamladı ve Sempozyum’un hayırlı olmasını diledi.
Patrik Hazretleri, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile birlikte öğle yemeğinde bir araya geldi.
Öğleden sonra Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yönettiği ilk oturumda Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu. Dr. Nazif Öztürk, Prof. Dr. Halil Cin bildiriler sundular. Her üç konuşmacı Osmanlı devleti dönemindeki vakıfların klasik yapıları, statüleri, sosyal içerikleri hakkında bilgiler sundular.
Her üç bildirininin değerlendirme konuşmasını Prof. Dr. Mehmet İbşirli yaptı. Tebliğ sunanlar katılımcıların sorularını cevaplandırdılar. Oturum Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı vakıfların sadece İslam dinine has bir kurum olmadığını, özellikle bu tarz kurumların Anadolu’da farklı inançlara sahip milletler arasında da yaygın olduğunu belirtti.
Yorumlar kapatıldı.