İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: RAYMOND DAMADYAN’A “TESELLİ” ÖDÜLÜ

New York’ta yaşayan tanınmış doktor ve mucit, Manyetik Rezonans’lı Tomografi cihazının ilk geliştiricisi Raymond Damadyan, bu yıl Nobel Tıp ödülüne layık bulunmamıştı. Ancak Damadyan başka bir bilimsel ödül kazandı ki bunu teselli ödülü olarak kabul edebiliriz. İngiliz “Nature” dergisinin bildirdiğine göre, İsveç’in Orngoldsvik kentindeki “Ide Forum” Bilim Birliğinin temsilcileri, Nobel ödüllerinin teslim günü olan 10 Aralık’ta New York’a uçarak, Damadyan’a tıp alanında yaptığı katkılardan ötürü, altın madalya verdi.

“Bu tabbi ki Nobel ödülü değil, ancak onlar tarafından bana ödül verilmesi, büyük bür sevecenliktir” açıklamasında bulundu Damadyan. Hatırlatalım, 2003 yılı Nobel Tıp ödülü Amerikalı Poul Loterbur ve Britanyalı Peter Mensfield’e Manyetik Rezonanslı Tomografi Metodunu bulmalarından ötürü verildi. Bu metod sayesinde, cerrahi müdahalede bulunmaksızın ve zararalı ışınlar vermeksizin hastanın iç organ ve dokularını incelemek mümkün olmakta.

Damadyan Loterbur ve Mensfield’in çalışmasının kendi eserinin bir devamı olduğu iddiasında bulunmuş ve Nobel ödülünü kendisiyle paylaşmalarını istemişti.

B.K.

Yorumlar kapatıldı.