3 Aralık tarihinde Radikal gazetesinde bir grup akademisyenin Türkiye’nin belli başlı dış politika sorunları üzerine 12 ilde 2 bin 183 kişi üzerinde yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçları yayınlanmıştır. Araştırma Türkiye’de toplumsal tutum ve tercihlerin saptanması açısından önemli bir girdi olarak değerlendirilmektedir.
Araştırma sonuçlarına göre Türk halkının komşu ülkelere ilişkin genel tutumu şöyledir; “Olumsuz kanaatler, Ermenistan örneğinde yüzde 71, İsrail ve Yunanistan için yüzde 63 olarak belirlenmiştir. Bu oran, Türk halkının dış dünyaya ilişkin genel tutumunun negatif olduğunu göstermektedir ki, bu, bölge ülkelerinden kaynaklanan tehdit algılamalarıyla da örtüşmektedir. Türk toplumunun yüzde 74’ü, komşuların Türkiye toprakları üzerinde gözü olduğu fikrindedir. Bu sonuç, ‘düşman kültürü’nün yaygın toplumsal tabana dayandığını, toplumun, güvenlikçi bir kültürle, ‘dört yanının düşmanlarla çevrelendiği Türkiye’ betimlemesini benimsediğini ortaya koymuştur.
Türkiye kamuoyu, komşulara yönelik kaygılarına rağmen, İran’ın Türkiye’ye rejim ihraç edemeyeceğini düşünmektedir. (yüzde 77). Halk, bölgede en olumsuz kanaate sahip olduğu Ermenistan’la ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki tavrı yüzde 44.7 evet, yüzde 43.5 hayır şeklindedir. Araştırmada Türk kamuoyu Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye’de serbestçe tartışılabilir olması düşüncesini yüzde 61’le onaylamıştır. Konunun Türkiye açısından tarihi ve güncel hassasiyetlerine rağmen ifade özgürlüğü bakımından halk genel bir özgürlükçü tutum almaktadır”.
Yorumlar kapatıldı.