İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Fikrini kendine sakla

Yunan Kilisesi lideri, “Barbar Türkler AB’ye girmek istiyor” deyince ülke medyası “Dış politika sana mı kaldı?” eleştirisi yaptı

Fener Rum Patriği Bartolomeos’la girdiği “güç ve koltuk” kavgasından sonra Yunan Kilisesi’nin lideri Hıristodulos’un hedefi bu kez Türkiye ve AB adaylığı oldu. Dün yönettiği bir ayin sonrası verdiği vaazda Türkler’in “barbar” olduğunu, Avrupa Birliği’ne alınmalarına direndiklerini söyledi.

Osmanlı döneminde ayaklananan Serafim adlı bir din adamının Türkler tarafından yakılarak öldürüldüğünü iddia eden Hıristodulos, “O dönemde bu barbarlığı yapanlar şimdi Hıristiyan dünyadan oluşan AB’ye girmek istiyor. Buna direniyoruz. Bu barbarlarla aynı çatı altında yaşamak istemiyoruz, yaşayamayız. Bunun aksini iddia edenler ya tarih bilmiyor, ya da cahil insanlar” dedi. Hıristodulos’ın bu sözleri, ülke medyası ve hükümet çevrelerinde büyük tepki gördü. Yunan din adamının bu sözleri için medya “Patrik Bartholomeos ve Yunan hükümetini zor durumda bırakmak için politika yapmaya kalkıştı. Dış politika ona mı kaldı” yorumları yaptı.

“SAÇMA SAPAN SÖZ”

Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas ise “Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesine her zamankinden çok destek vereceğiz. Türkiye’nin AB ailesine katılması yalnız Yunan değil, bölge halkların çıkarlarına hizmet edecek. Herkes fikrini kendine saklamalı” dedi. Hıristodulos’un sözleri canlı yayını kesilerek verilen ülkenin en çok dinlenen Flash radyosu programcısı Nikos Kakaunakis de “Hıristodoulos saçma konuşmalarını sürdürmekle ne kazanacak bilemiyorum. Bir daha benim programımı bu saçma sapan şeyler için kesmeyin” dedi.

Patrik’ten Hıristodulos’a “Bana bağlısın” uyarısı
Yunanistan’ın Girit ve 12 Adalar kiliselerinin İstanbul’daki Patrikhane’ye bağlı olması nedeniyle Hıristodulos ve Patrik Bartholomeos arasında bir süredir sürtüşme yaşanıyor. Tartışma, dünya Ortodoksları’nın liderli olmayı hedeflediği söylenen Hıristodulos’un bu bölgedeki bir metropolü, Patrik’in onayına sunmadan atamaya kalkınca başladı. Hıristodulos, Patrik’ten artık onay şartının kaldırılması talebiyle yazdığı mektubuna önceki gün yanıt aldı. Patrik, “1928 kiliseler anlaşmasına uyulmazsa Yunan Kilisesi aleyhinde yaptırımlara girişileceğinden kuşkunuz olmasın. Onayımız alınmadan tayin edilecek metropolit, Patrikhane tarafından tanınmayacaktır” diye yazdı.

Stelyo BERBERAKİS

Yorumlar kapatıldı.