Pendik Belediyesi’nce düzenlenen ”İstanbul’da Birlikte Yaşama Tecrübesi” başlıklı toplantıda, azınlık temsilcileri biraraya geldi.
Toplantının açılışını yapan Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, yerel yönetim olarak çok kültürlülüğe nasıl katkı yapabilecekleri konusunda konuşmacılardan öneriler beklediklerini söyledi.
Toplantıda söz alan Süryani Katolik Cemaati temsilcisi Zeki Basetmir, Türkiye’de fazla zorluklarla karşılaşmadıklarını ifade etti. Basetmir, ”Lozan’da Süryanilere hiçbir hak verilmemiştir. Bundan dolayı bazı zorluklar olmuştur” dedi.
Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink, çok kültürlülük kavramını yerleştirmek için eğitimden başlamak gerektiğini bildirdi. Dink, ”Geçmişe bakarsak övünebileceğimiz yanımız şu: Yan yana iyi yaşıyorduk. Ama tarihe baktığımız zaman bir arada iyi yaşıyor muyuz, bu biraz zor. Çünkü ortak kamusal alanlara çıktığımız zaman maalesef sorun yaşıyoruz” diye konuştu.
Latin Katolik Cemaati temsilcisi Lorenzo Piretto, 20 yıldan beri İstanbul’da oturduğunu belirterek, ”Birlik olmalı, birbirimize saygılı olmalıyız. Hepimiz insanız ve kardeşiz. Birlikte çok şeyler yapabiliriz” dedi.
“BATI ÇOK KÜLTÜRLÜLÜKTE ÇOK GEÇ KALDI”
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Karlığa, Müslümanların çok kültürlülüğü göz önünde bulundurarak bir medeniyet kurma girişimini Abbasiler döneminde Bağdat’ta, Emeviler döneminde İspanya’da Endülüs’te ve Osmanlılar döneminde İstanbul’da yürüttüğünü vurguladı.
Prof. Dr. Karlığa, şöyle devam etti:
”Ne yazık ki Batı, bu kültürle ancak 19. yüzyılın ortalarında doğudan giden göçmenler veya işçiler söz konusu olduğu zaman karşılaşmış ve bunu gündemine almıştır. Özellikle Katolik dünyası çok kültürlülüğe çok geç çıkmıştır. Müslümanlar bu anlayışlarını doğrudan doğruya Kuranıkerim’den ve peygamberin uygulamalarından almaktadır. Onun için teorik planda bunu uygulamakta yarar görüyorum.”
Yorumlar kapatıldı.