Türkiye ile Avrupa Konseyi arasında son dönemlerin en büyük krizi olarak görülen Loizidu davasında sonuca varıldı. Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi Türkiye’nin talepleri doğrultusunda karar aldı ve AİHM’nin, Titina Loizidu’nun evine dönmesi ile ilgili genel hükmünün 2005 sonunda sunulacak öneriler doğrultusunda ele alınması kararına vardı.
Bu maddenin oylanmasında 45 üyeden 30’u ‘Evet’ dedi. Türkiye de bu karar doğrultusunda dün faiziyle birlikte 1 milyon 120 bin Euro tazminatı ödedi.
EMSAL OLMAYACAK
Avrupa Konseyi ayrıca, Louzidu kararının benzeri davalar için ‘emsal teşkil etmemesi’ne yönelik Türkiye’nin görüşlerini de dikkate aldı ve KKTC’de bu tür davalar için kurulan ‘Tazmin Komisyonu’nun kuruluşunun ‘not edildiğini’ belirtti. Avrupa Konseyi böylelikle, AİHM’nin bu tür davaları kabul etmeden önce KKTC’deki mahkemenin görüşlerini dikkate alması konusunda da uyarmış oldu. Tartışmaların çok hararetli geçtiği komite toplantısında, Türk formülü taraftar bulunca, Yunan ve Rum temsilcileri öfkelenerek, dönem başkanı Hollanda ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri yetkililerine ağır hakaretlerde bulundular.
Türk Dışişleri Bakanlığı da Loizidu kararının gereğinin yerine getirilmesinin gelecek için emsal oluşturmayacağı anlayışının benimsendiğine dikkat çekti. Tazminatın ödenmesinden sonra Loizidu, ‘Bu daha birinci adım. İkinci adım olarak ise, Girne’deki evime geri dönmemin sağlanmasını öngörüyor’ dedi.
Avrupa Konseyi’nde Ankara’nın zaferi
Türkiye’nin dün Rum Titiana Loizidiou’ya tazminat ödemeyi kabul etmesinin perde arkasında Ankara ve Atina’nın Avrupa Konseyi nezdinde gerçekleştirdiği yoğun bir diplomasi savaşı yatıyor.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün özellikle son dönemde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer ile gerçekleştirdiği diplomatik temaslar, her Avrupa seferinde muhataplarını ‘‘Ankara formülü’’nü benimsemeleri konusunda ikna etmesi ve son iki günde başta Balkan ülkeleri olmak üzere Avrupalı meslektaşlarını telefon yağmuruna tutması Atina ve Rum kesimini Konsey’de yalnız bıraktı.
Ankara formülüne karşı çıkan Atina ve Rum kesiminin kızgınlıkları dün doruk noktaya çıkarken, delegeleri, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi toplantısını bir ara terk etmek bile istedi. Nitekim, Loizidou’ya ödenecek tazminatın bundan sonra hiçbir şekilde emsal teşkil etmemesine sadece Yunan ve Rum tarafı ret oyu verdi. Diğer üyeler ise, Türkiye’den yana tavır aldı. Bu gelişmeler, Başkent’teki diplomatik kulislerde, ‘‘Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde Rum ve Yunan ikilisine karşı diplomatik zaferi’’ olarak değerlendirildi.
Yorumlar kapatıldı.