İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Eminönü göçmen arıyor

SELİM EFE ERDEM

İSTANBUL – Üç medeniyetin ev sahibi Eminönü, nüfusunu artırmanın yollarını arıyor. 25 yılda nüfusu 20’de bire düşen Eminönü’nde gündüzleri 3 milyon, geceleriyse 37 bin kişi yaşıyor.
Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibaroğlu, ilçeyi canlandırmak için başta Gedikpaşa’dakiler olmak üzere bütün imalathaneleri konuta çevireceklerini söyledi.

Tamamlanamadığı için UNESCO’nun tepkisine neden olan Tarihi Yarımada Koruma Planı, Eminönü’nü baştan aşağı değiştirmeye aday. 16 profesör, 35 mimar ve çok sayıda teknik elemanla iki yılda hazırlanan plan, bölgedeki nüfus yapısını, ticaret ve turizmi değiştirecek. Genel amacı bölgedeki tarihi dokuyu koruyabilmek olan planın Eminönü’ne ilişkin ilk hedefi, semtteki gece nüfusunu ilk etapta iki katına çıkarmak.

‘İlk hedef 60 bin kişi’

Son 20 yılda ilçenin yaşadığı nüfus kaybına dikkat çeken Eminönü Belediye Başkanı Kibaroğlu, Eminönü’nü tarihi dokuya zarar vermeyecek bir nüfus yoğunluğuna ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi:

“Eminönü’nün mahalle nüfusu 37 bin, biz bunu ilk etapta 60 bine çıkarmak istiyoruz…
İstanbul’un nüfusu 800 binken, Eminönü 150 bindi. İkametgâh oranını yükseltmek istiyoruz, çünkü insanı olmayan şehirlerin yaşama şansı yoktur. Meskûn mahalde imalathane olmaz, imalathaneler buradan kalkacak. Sultanahmet veya Ayasofya’nın yanında bir kuyumcu atölyesi olmaz. Bizi en çok sıkıntıya sokan ayakkabıcılar İkitelli’ye, kuyumcular Çobançeşme’ye taşınacak.
Üç ay içinde Gedikpaşa’yı boşaltırım ama şehirler bir günde kurulmaz ve bir günde boşalmaz.”

Adliye Sarayı gidecek

Planda nüfus artışının yanı sıra Eminönü’ne ilişkin şu çarpıcı kararlar da bulunuyor:

Sadece Vatan ve Millet Caddesi gibi ana arterlerde işletme izni verilmesi, Gedikpaşa ve Kapalıçarşı çevresindeki ayakkabı ve kuyumcu imalathanelerinin boşaltılarak bunların bulundukları mekânların konut olarak kullanılması, Yerebatan Sarnıcı’na zarar veren İl Özel İdare Binası’nın kaldırılarak yeşil alana dönüştürülmesi, Sultanahmet’teki Adliye Sarayı’nın sur dışına çıkarılması, Topkapı Sarayı’na araç girişinin önlenmesi… Ayrıca tarihi yarımadada yer alan Eminönü’nde binaların boyunun 10 metreyi aşmaması sağlanacak.

Planın, turizm, ticaret ve meskûn mahalleri dengede tutarak hazırlandığını kaydeden Kibaroğlu, şöyle devam etti:

‘İstanbul’un diyeti’

“Eminönü yeryüzünde Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetinin yaşayabildiği tek yerdir. Bazı şehirlerde siluet önemlidir, ama İstanbul’u İstanbul yapan Eminönü siluetidir. Kimse Yeni Cami veya bir başka tarihi eserin görüntüsünü kapatamaz. Paranız varsa bir Avcıları yıkıp yeniden yapabilirsiniz, ama Eminönü’nü yeniden yapabilmek için bir Mimar Sinan’a, bir Sultanahmet’e ihtiyacınız var.

Her güzelin bir diyeti vardır. Eğer İstanbul’da yaşamak istiyorsanız,
İstanbul’un diyetini ödemek zorundasınız. Ödemiyorsan, git başka yerde yaşa.

6 bin tarihi yapıyla iç içe

Şehirler nazlı gelin gibidir. Sen onu üç gün ihmal et, o seni üç yıl, 30 yıl affetmez. Şehirleri devamlı planlamak gerekiyor. Plana ilaveten, Eminönü’nde bazı düzenlemeler yapıyoruz. Eminönü’nde asfalt yasak, tüm yollar Arnavut kaldırımı olacak. Tarihi eserlerdeki tabelaları kaldırarak, duvarları ortaya çıkarıyoruz. Deprem açısından Ayasofya ve Sultanahmet gibi tarihi eserlerde sıkıntımız yok, daha çok küçük yapılar da sorun var. 6 bine yakın tarihi yapı var, bunların restorasyonu lazım. Eminönü’ndeki yapılarda korozyon sıkıntısı var. Yıkılıp yeniden yapılması gereken eski binalar var.”

Yorumlar kapatıldı.