İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: 12 yaşındaki Hilal başörtüsü sebebiyle okuldan uzaklaştırıldı

Fransa’nın doğusundaki Thann kentinde yaşayan on iki yaşındaki Hilal isimli Türk kızı, başörtüsünü çıkarmadığı gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı.

Hilal’in ailesi olayın başörtüsünden ibaret olmadığını belirterek okul yönetiminin ırkçı bir tavır sergilediğini söyledi. Önceki gün toplanan okul disiplin kurulunun sürekli olarak uzaklaştırma kararı verdiğini kaydeden aile, olayın Strasbourg Rektörlüğü’ne aktarıldığını bildirdi. Hilal, eylül ayında derslere başörtülü olarak girmekte ısrar ettiği için Thann Koleji’nden geçici olarak uzaklaştırılmıştı.

“Başlık ve ciklet yasaktır”

Eğitim yılının başında okul müdürünün kızlarını başörtülü görünce odasına çağırdığını ve iç yönetmeliğe uymalarını istediğini belirten aile, müdürün ‘‘Okulda başlık ve çiklet yasaktır.” diyerek kendilerine çıkıştığını kaydetti. Daha sonraki günlerde okul yönetimiyle mektuplaşmaların devam ettiğini anlatan aile, müdürün, başından beri ırkçı bir tavır içinde olduğunu söyledi.

Kızlarını okula almadığına dair yazılı bir belge istediklerini ama müdürün buna karşı çıktığını ifade eden Hilal’in babası, “Jandarma geldi, tutanak tuttu. Biz ayrıca müdürün kızımızı almadığına dair şahit olarak iki kişiyi getirdik. Müdür, disiplin kurulunda bu olayı ‘on kişiyle beraber gösteri yapmaya geldiler’ şeklinde yansıttı.” dedi.

Kızlarının ayağında bir problem olduğunu ve doktor raporuyla spor derslerinden muaf olduğunu ifade eden aile, okul müdürünün buna inanmayarak kendisinin özel doktor getirdiğini belirtti. Aile “Doktor, kızımızın bir yıl spor dersleri ve havuzdan muaf olması için rapor vermişti. Okulun kendi getirdiği doktor ‘muafiyet bir sene az olmuş, daha da artırılabilir’ diye rapor verdi.” diye konuştu. Başörtüsü tartışması ve dinsel simgelerin kullanımı konusu Fransa’da gündemi uzun süredir meşgul ediyordu. Cumhurbaşkanı Jacgues Chirac’ın isteğiyle nihai bir karara varmak için bir komisyon kurulmuştu. Komisyonun 11 Aralık’ta kararını açıklaması bekleniyor. Ali İhsan Aydın, Paris

Yorumlar kapatıldı.