İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elkatmış: `Kilise Açılmasında Sakınca Yok´

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, Türkiye’de kilise açılmasında bir sakınca olmadığını söyledi.

Elkatmış, AKP İl Başkanlığı’ndaki bayramlaşma töreninde gazetecilere İstanbul’daki bombalama olayları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye aleyhine açılan davalar konusunda açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Elkatmış, İstanbul’daki bombalama olaylarının faillerinin, bazı basın organlarında ”İslami terör örgütü” şeklinde yansıtılmasını eleştirdi. İslamın, terörle bağdaşmadığını ifade eden Elkatmış, şunları söyledi:

”İslamın terörle işi olmaz. Bu işi yapanların İslamla da alakası olamaz. İslamda terör diye bir şey de yoktur. İslami terör sözünü bile etmek İslama bir hakarettir. İslamın zaten kelime anlamı barıştır. Böylesine yüce bir dini terörü destekliyormuş, bu dinde terör de varmış gibi bir şeyler söylemek sadece art niyetli kişilerin işidir. Bunları, İslama inanmayanların ve İslama düşmanlık yapanların söylediği sözler olarak değerlendiriyorum. Terör olaylarını İslama yamamaya kalkışmak, sadece kötü niyetlilik ve cahilliktir.”

”AİHM’DE 5 BİN DOSYA KARAR BEKLİYOR”

Elkatmış, özellikle son bir yıl içinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye aleyhine açılan davalarda önemli oranlarda düşüş yaşandığını da belirterek, bunların çoğunun, kamulaştırma ihlallerinden doğan başvurular olduğunu bildirdi.

AİHM’de 5 bin davanın görülmeyi beklediğini kaydeden Elkatmış, şu bilgiyi verdi:

”Avrupa Konseyi, AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin de bulunduğu Strasburg’da geçtiğimiz günlerde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak AİHM yargıçlarıyla yaklaşık 3 saat süren toplantı yaptık. Türkiye’deki insan hakları ihlallerinden doğan başvurulardaki rakamlarda son bir yılda düşüş yaşandığı ifade edildi. En çok dava sayısı da kamulaştırmadan doğan davalarla ilgili. Hükümetimiz, Kamulaştırma Kanunu’nda yaptığı bazı değişikliklerle bu yöndeki başvuruları azalttı. İşkence ve yargılamanın tarafsızlığı ilkesinin ihlaliyle ilgili başvurular da Anayasa’daki değişikliklerle azaltıldı.”

”TURİSTLER İÇİN KİLİSE AÇILMALI”

Gazetecilerin, ”Türkiye’yi ziyarete gelen turistlerin ibadet edebilmeleri için kiliseler açılması” konusunda ne düşündüğünü sormaları üzerine de Elkatmış, şu karşılığı verdi:

”Görevimiz nedeniyle sık sık yurtdışına çıkıyoruz. Orada bir Müslüman olarak ibadetimizi camilerde çok rahat bir şekilde yapıyoruz. Ülkemize gelen yabancı turistlerin de ibadetlerini yapmaları gerekiyor. Ben kilise açılmasında bir sakınca görmüyorum. Kilisenin açılmasıyla biz dinimizden kopmayız. Müslüman camisine, isteyen de kiliseye gitsin. Turistler geldiğinde Pazar günleri kilisede ayin yapacaklar, yapsınlar. Onunki de Allah’a bir yakarıştır, duadır. Bundan korkmamak ve memnun olmak lazım.”

Kaynak : Anadolu Ajansı

26 Kasım 2003 19:52

Yorumlar kapatıldı.