İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: İnsan ile bilgisayar yenişemedi

19 Kasım 2003 — Maçtan sonra yaptığı basın toplantısında, karşılaşmanın sandığından da kısa sürdüğünü belirten Kasparov, son oyunu “Satrançtan çok kumara benzedi” diye niteledi. Kasparov, Intel Quad işlemcili Xeon 4 GB RAM 2.8 Mhz’lik bir makine ile satranç oynamak konusunda “Halen öğrenme sürecindeyiz, makineler geliştikçe biz de onlardan öğreniyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

90 dakika süren karşılaşmanın 27. hamlesinde taraflar maçın berabere bitmesi gerektiğine kanaat getirerek karşılıklı olarak oyundan çekildiler. Bu Kasparov’un bir bilgisayar ile ikinci beraberliği oldu; 2000 yılında Dünya Satranç Şampiyonası’nda Kasparov’u yenen vatandaşı Vladimir Kramnik de 2002 yılında yapılan maçta Fritz ile 4-4 berabere kalmıştı.

X3D FRİTZ

Dünyanın en gelişmiş üç boyutlu görüntü animasyonuna sahip X3D PC, 1991 yılında Frans Morsch tarafından geliştirildi. Esasen Alman yazılımı olan Fritz üç boyutlu özelliğini ise 3DX adlı ABD firmasından alıyor. Fritz diğer satranç bilgisayarları arasında en güçlüsü olarak dikkat çekiyor; şimdiye dek oynadığı tüm programları deviren Fritz’in kurbanları arasında IBM Deep Blue, GM Polgar, GM Kortchnoi, GM Adams ve Deep Junior gibi dünyanın en gelişmiş yazılımları bulunuyor.

GARRY KASPAROV

Dünyanın bir numarası sayılan Bakü, Azerbaycan doğumlu Garry Kasparov 19 yıldır rakipsiz. 9 Kasım 1985’te Anatoly Karpov’u yenerek dünyanın en genç satranç şampiyonu oldu. Daha sonra 1990 yılında Bobby Fischer’ın 2785’lik puanını geçti, daha sonra 2800’lük puan haddini aşmayı başaran ilk satranç oyuncusu olarak tarihe geçti. 1999’da 2850 ELO puanına ulaştı. Kasparov Aralık 1981 ile Şubat 1991 arasında oynadığı her oyunu kazanarak kendi çapında bir rekorun sahibi oldu.

Yorumlar kapatıldı.