İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: AKP´nin gayrimüslim başkan adayı planı

Enis Berberoğlu

AKP yönetimi 28 Mart yerel seçimleri için sadece kadın ve sanatçı aday peşinde değil, daha radikal vitrin önerilerini de tartışıyor.

Örneğin, İstanbul’un Şişli veya Adalar gibi kozmopolit ilçesinde gayrimüslim aday gösterilmesi uzak ihtimal değil.

Amaç AKP’nin din eksenli parti olmadığı söyleminin pekiştirilmesi.

Kuşkusuz en büyük yarış AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığında yaşanacak. DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Cüneyt Zapsu, MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu’nun yanı sıra Beyoğlu, Pendik, Eyüp ve Tuzla’nın AKP’li başkanlarının isimleri Büyükşehir için geçiyor.

AKP İstanbul teşkilatı, belediye başkanları, milletvekilleri ve bakanlar arasında sürekli yinelenen nabız yoklamalarında Pendikli Başkan Erol Kaya’nın ismi ön plana çıkmaya başladı. Kaya’ın üç avantajını sayalım:

1) 10 yıllık başkanlığında gecekonduya göz yummadı, 2) Parti-belediye uyumunda sorun çıkmadı, 3) AKP’nin iddialı kamu yönetimi tasarısının fiili sözcülüğünü üstlendi.

Sivil-asker denklemi değişti

IRAK savaşı arifesinde Türk hükümeti ve ABD yönetimi aynı çizgideydi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çekincesi aşılamadı, tezkere geçmedi. Pentagon adına konuşan Wolfowitz’in doğrudan TSK’yı hedef alması boşuna değildi.

Yani iki ülkenin siyasileri anlaşırken askerleri ayrı düştü.

Ne var ki son tezkere olayında bu denklem değişti. Çünkü bu kez Türk ordusu Irak’a asker yollamaya hevesliydi. Tezkere geçti, ama ABD Dışişleri Türk askerini Irak’ın yerel güçlerine kabul ettiremedi.

Yeni denklemde askerler anlaştı, siyasilerin arası soğudu.

Bakalım devamı nasıl gelecek?

4×4 HIZLI OKUMA

Terör saldırısı sadece Musevi cemaatine değil, Türkiye Cumhuriyeti’ne yöneliktir. Dolayısıyla 11 Eylül saldırısına benzetme yerindedir. Üstelik siyasi sonuçları açısından da benzerlik kaçınılmazdır. İslami etiketli teröre hoşgörü ve Ortadoğu politikası mutlaka tartışılmalı.

ABD, Suudi Arabistan’daki El Kaide terör tehdidi nedeniyle elçiliğini kapatma kararı aldı, ertesi gün intihar saldırısında 18 kişi öldü. ABD bir hafta sonra elçilik ve konsolosluklarını yeniden açtı. Bizde istihbarat vardı, sonuç ortada. ABD farkı da öyle!

Kıbrıs’ta rüzgárın yönü değişiyor. Rauf Denktaş’a hiç şans tanımayanlar bile seçimin ortada olduğunu teslim ediyor. Derin Ankara’dan siyasilere hatta iş dünyasına verilen mesaj netleşiyor: Denktaş’a köstek değil destek olun. Anlaşılan Kıbrıs sorununu çözmek yine Denktaş’a düşecek.

Kamu yönetim reformunu işletmeci diliyle anlatan, örneğin vatandaşı müşteri diye tarif eden Ömer Dinçer iktisatçıların beğenisini kazandı, ama tasarının hukuki mimarisinin zayıflığı da dikkati çekti. Dileriz mesele YÖK tartışmasına dönmez, en muhalifler bile statükoyu savunur hale gelmez.

Anti-terör işgücü

Türkiye’de 2 bin 856 kurumda 36 bin 383 özel güvenlikçi var

Yorumlar kapatıldı.